Co to jest niestrawność?
Niestrawność może być jednorazowa, po zjedzeniu zbyt ciężkiego lub tłustego posiłku (lub zbyt dużej ilości jedzenia za jednym razem), ale także przewlekła lub nawracająca – wówczas pojawia się bardzo często, trwa długo i staje znacznym utrudnieniem w codziennym funkcjonowaniu. Ten rodzaj niestrawności nazywa się w medycynie „dyspepsją”.
Dyspepsja to dosłownie „złe trawienie”. Objawia się uczuciem dyskomfortu w nadbrzuszu i powoduje szereg dolegliwości, takich jak uczucie pełności, zgagę, wzdęcia, ból.
Niestrawność możemy podzielić na czynnościową i organiczną. W przypadku dyspepsji czynnościowej, dolegliwości powodowane są spożywaniem złych potraw, niekorzystnych dla naszego metabolizmu. Ten rodzaj dyspepsji często występuje zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Dyspepsja organiczna natomiast, najczęściej ujawnia się po 45. roku życia – jest wywoływana różnymi chorobami, np. wrzodami żołądka lub dwunastnicy, chorobą refluksową, zapaleniem trzustki lub żołądka, a nawet rakiem żołądka lub przełyku. Ponieważ podłożem dyspepsji może być tak poważna choroba, warto przy jakichkolwiek objawach udać się do lekarza, aby postawić odpowiednią diagnozę.
Niestrawność – objawy
Typowymi objawami niestrawności są:
- nudności lub/i wymioty,
- zgaga,
- częste odbijanie się,
- wzdęcia,
- gazy,
- biegunka,
- uczucie zalegania pokarmu lub cofania się,
- ból w nadbrzuszu,
- nieprzyjemnie pieczenie i uczucie palenia w nadbrzuszu,
- uczucie pełności, przepełnienia w żołądku i jelitach.
Jaka dieta jest odpowiednia przy niestrawności?
Osoby, które zmagają się z niestrawnością przewlekłą lub nawracającą, powinny przywiązywać szczególną wagę do swojej diety i codziennych nawyków żywieniowych. Przede wszystkim należy jeść regularnie i w małych porcjach, a więc np. 4-5 mniejszych posiłków dziennie, zamiast 1-2 większych.
Po drugie, konieczny jest spokój podczas spożywania posiłków – okazuje się bowiem, że bardzo często niestrawność wynika z nadmiernego stresu i niepokoju, zatem spokój – zwłaszcza podczas jedzenia – jest tutaj dobrym rozwiązaniem problemu.
Po trzecie, dieta powinna być lekkostrawna. Bezwzględnie trzeba unikać objadania się i rozsądnie dawkować sobie pożywienie. Zaleca się ograniczenie spożywania tłuszczu – szczególnie zwierzęcego. Warto np. zamienić tłustą śmietanę do mizerii na lekki, odtłuszczony jogurt naturalny. Z kolei tłustą, smażoną wieprzowinę zastąpić kurczakiem gotowanym na parze.
Bardzo ważne jest ponadto wprowadzenie do diety produktów bogatych w błonnik, gdyż składnik ten znacznie przyspiesza trawienie i zmniejsza wchłanianie tłuszczu – sprzyja więc dodatkowo odchudzaniu. Błonnik znajdziemy przede wszystkim w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych. Należy przy tym pamiętać, że błonnik potrzebuje dużych ilości wody, aby mógł spełnić swoją funkcję – jeśli wody będzie za mało, może się zdarzyć, że błonnik zwyczajnie „zapcha” nam jelita i spowoduje zaparcia. Dlatego oprócz wprowadzenia tego składnika, konieczne jest wypijanie ok. 1,5-2 l wody dziennie.
Jeżeli mimo bardzo zdrowej, lekkiej diety efekty w niwelowaniu niestrawności są nieznaczne, warto spróbować jeszcze kilku domowych metod na niestrawność, np. sięgnąć po lecznicze zioła. Z pomocą przychodzą zarówno ziołowe herbatki, jak i napary czy nalewki. Najlepiej przy niestrawności sprawdza się mięta pieprzowa, kminek zwyczajny oraz melisa lekarska. Jeżeli i te starania nie przynoszą skutku, pozostaje wyłącznie wizyta u lekarza, który oceni, co jest przyczyną niestrawności i zaproponuje odpowiednie leczenie.
10 składników/dań, które powodują niestrawność
Poniżej przedstawimy 10 składników spożywczych, które bardzo często są powodem ciężkiej niestrawności. Osoby, które zmagają się z takimi dolegliwościami, zdecydowanie powinny unikać poniższych produktów w codziennej diecie.
- Czosnek – powoduje niestrawność u wielu osób, gdyż zawiera w sobie substancje FODMAP (to węglowodany o krótkim łańcuchu, przez co nie są trawione dobrze przez wszystkie osoby). Ponadto czosnek jest bogaty we fruktany, a te niekiedy powodują dolegliwości u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.
- Cebula – ma podobne działanie, jak czosnek.
- Ser żółty oraz sery pleśniowe – to tłuste produkty, zatem mocno obciążają nasz układ pokarmowy. Osoby z niestrawnością powinny je zastąpić lekkimi, białymi serami.
- Grzyby – bardzo często są głównym winowajcą niestrawności, zwłaszcza u osób, które mają wrażliwy żołądek. Problemy mogą pojawić się zarówno po spożyciu dużej, jak i małej porcji grzybów, a ryzyko jest większe, jeżeli są przygotowane w wersji smażonej, co dodatkowo obciąża metabolizm.
- Jabłka – niestety nie każdemu służą. Przy spożyciu większych ilości jabłek u niektórych osób mogą pojawić się nieprzyjemne objawy niestrawności, takie jak wzdęcia i ból brzucha - a to wynika z procesów fermentacyjnych. Jeżeli cierpisz na niestrawność przewlekłą lub nawracającą, ogranicz się do spożywania maksymalnie 1-2 owoców tego typu dziennie.
- Tłusta kiełbasa – często pojawia się przy okazji rodzinnych uroczystości i tradycyjnych świąt. Chętnie dodajemy ją do żurku czy bigosu. Jak się okazuje, najczęściej to właśnie kiełbasa powoduje niestrawność po świętach, objawiającą się mocną zgagą, uczuciem pełności oraz zalegania pokarmu.
- Potrawy smażone na głębokim oleju – niestety to bardzo częsta przyczyna niestrawności. Dania, które są smażone w głębokim tłuszczu (np. frytki), łatwo prowadzą do dyskomfortu nawet u osób, które na co dzień nie zmagają się z niestrawnością. Poza powodowaniem uczucia ciężkości, mogą także doprowadzić do bólu brzucha, mocnej zgagi i uciążliwych wzdęć.
- Dania tradycyjne, np. bigos czy flaki – nie są to przyjaciele naszych żołądków. Tego typu potrawy są bardzo ciężkostrawne, więc osoby zmagające się z niestrawnością, zdecydowanie powinny z nich zrezygnować. Jeżeli nie jest to możliwe, warto dodać do takiego dania majeranek, tymianek czy koperek, ponieważ zioła te delikatnie usprawnią pracę jelit i zmniejszą ewentualne, niekorzystne skutki.
- Majonez – wyobrażasz sobie bez niego dania na stole wielkanocnym? Zapewne nie! A warto wiedzieć, że majonez, który jest bardzo tłusty i w dodatku zimny, stanowi duże wyzwanie dla naszego żołądka, przez co często staje się powodem zgagi i wzdęć.
- Czekolada – u większości osób czekolada nie powoduje znaczących dolegliwości, ale niestety osoby z tendencją do niestrawności powinny jej unikać, ponieważ często prowadzi do zaostrzenia objawów choroby.
Niestrawność – możliwe przyczyny
Poza nieodpowiednią dietą lub chorobami (np. wrzody żołądka, rak żołądka, refluks), niestrawność może być powodowana jeszcze kilkoma innymi czynnikami. Do przyczyn niestrawności zalicza się np.:
- nadmierny stres,
- zbyt szybkie jedzenie,
- jedzenie w niespokojnej atmosferze,
- spożywanie zbyt dużych ilości jedzenia naraz,
- jedzenie na krótko przed zaśnięciem (np. 2 godziny przed snem),
- picie zbyt małych ilości wody,
- nieregularne posiłki,
- jedzenie 1-2 posiłków dziennie, zamiast 4-5 mniejszych,
- picie alkoholu,
- palenie papierosów,
- stosowanie ostrych przypraw,
- nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), takich jak ibuprofen czy aspiryna,
- zaburzenia flory bakteryjnej,
- nadmiar kwasów żołądkowych (lub i niedobór).