W myśl medycyny naturalnej…
W 1929 Aleksander Fleming odkrył penicylinę – wówczas w medycynie rozpoczęła się nowa era. Jednak po początkowej fascynacji zauważono, że antybiotyki z jednej strony pomagają walczyć z niektórymi chorobami, ale z drugiej strony – mają negatywne działanie, sprzyjając rozwojowi lekooporności, a także wywołując np. reakcje alergiczne. Dziś coraz więcej osób rezygnuje ze stosowania antybiotyków, o ile nie jest to absolutnie konieczne, na rzecz środków, jakie oferuje nam medycyna naturalna – a ta może doskonale chronić nasz organizm przed bakteriami czy wirusami, więc warto stosować niektóre jej wytwory w celu polepszania swojej odporności. Oczywiście wszystko powinno przebiegać po konsultacji z lekarzem – jego opinia powinna być dla pacjenta najważniejsza.
A dlaczego medycyna naturalna może pomóc nam chronić organizm przed bakteriami czy wirusami? Mówi się, że nasze zdrowie zależy od stanu jelit – jest w tym ogromna dawka prawdy. Naukowcy dowiedli niejednokrotnie, że skład mikroflory bakteryjnej ma istotny wpływ na występowanie niektórych chorób. Mikroflora ponadto bierze udział w utrzymywaniu ochrony organizmu przed np. chorobotwórczymi patogenami czy antygenami, przez co reguluje układ odpornościowy. Posiadając więcej „dobrych bakterii” niż bakterii chorobotwórczych, nasz organizm sam potrafi je skutecznie zwalczać. Aby tak się stało, powinniśmy dostarczać mu probiotyczne drobnoustroje w postaci żywności je zawierającej lub w postaci farmaceutyków. Mówimy o medycynie naturalnej, więc w tym przypadku warto codziennie jeść produkty mleczne – np. jogurty czy kefiry, a także kiszonki. Można powiedzieć, że to „naturalne antybiotyki”, które – w przeciwieństwie do lekarstw – możemy ze spokojem spożywać codziennie (oczywiście w granicach rozsądku).
Poza powyższymi aspektami, dużą rolę we wzmacnianiu odporności organizmu – a więc w profilaktyce przeciwko bakteriom czy wirusom – odgrywają także takie produkty, jak czosnek (zawiera m.in. alliinę), miód (zawiera wiele witamin, mikroelementów, nadtlenek wodoru), imbir (badania dowiodły, że imbir potrafi zwalczać salmonellę, listerię i campylobacter!), kurkuma (zawiera cenną kurkuminę, która jest silnym przeciwutleniaczem), a także cebula (podobnie jak czosnek, zawiera alliinę) – o której traktuje niniejszy artykuł. Przejdźmy zatem do sedna: jakie dokładnie właściwości ma cebula, kto może stosować syrop z cebuli, czy są skutki uboczne, a także jak przygotować domowy syrop z cebuli. Zapraszamy do dalszej lektury artykułu.
Syrop z cebuli – właściwości
Zapewne pamiętacie, jak Wasza mama lub babcia przygotowywały domowy syrop z cebuli, który był remedium na kaszel i przeziębienie. Właściwości cebuli są bowiem znane od lat, a picie syropu z cebuli utożsamia się ze wzmacnianiem organizmu i wspomaganie go w walce z chorobotwórczymi patogenami.
Cebulę można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Zawiera bowiem wiele witamin i minerałów, np. magnez, cynk, krzem, fosfor, wapń, potas, fluor, kobalt, jod, witaminę C, A i B. Cebula to także źródło kwasu foliowego i błonnika pokarmowego. Jak widać ma bogaty skład, więc nic dziwnego, że jej działanie również jest szerokie. Można np. Codziennie spożywać cebulę na surowo, dodając ją do sałatek. Zdrowa jest także cebula duszona w wodzie – można więc dodawać ją do sosów czy zup. Gdy spożywamy cebulę, poprawiamy trawienie, przeciwdziałamy zaparciom, obniżamy nadciśnienie, regulujemy poziom cukru we krwi. Cebula jest także pomocna przy schorzeniach wątroby czy woreczka żółciowego. Dodatkowo rozrzedza krew, więc może stanowić środek profilaktyczny przeciwko zakrzepicy żylnej. Mało tego – cebula zawiera dużo żelaza, więc polecana jest osobom z anemią. Słynie także z działania obniżającego poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. I kończąc szereg cennych właściwości, cebula jest doskonałym środkiem w profilaktyce przeciwko przeziębieniom. Wzmacnia odporność, działa dezynfekująco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwdrożdżakowo i oczyszczająco. Niektórzy zalecą ją nawet w problemach reumatycznych. Oczywiście cebula nie zastąpi terapii farmakologicznej zaleconej przez lekarza, ale może być silnym wsparciem dla organizmu w roli profilaktycznej.
Syrop z cebuli – na kaszel, katar, przeziębienie
- Syrop z cebuli działa na kaszel – od lat znane jest korzystne działanie syropu z cebuli przy zapaleniu gardła, krtani, tchawicy czy płuc. Specyfik ten zmniejsza ilość śluzu, przez co łagodzi uporczywy kaszel, zwłaszcza suchy. Wydzielina w oskrzelach natomiast staje się płynna i łatwiej można ją wyksztusić, a więc szybciej powrócić do zdrowia.
- Syrop z cebuli stosuje się na katar i przeziębienie – ponieważ cebula przyśpiesza krążenie krwi i powoduje większą potliwość, a to z kolei prowadzi do szybszego ustąpienia choroby. Syrop z cebuli dodatkowo obniża nieznacznie gorączkę.
- Syrop z cebuli na zapalenie ucha – ponieważ cebula działa przeciwzapalnie. Dobrym sposobem jest nasączenie syropem z cebuli wacika kosmetycznego i stosowanie go jako okład w miejscu bolącego ucha. Okład trzymamy przez kilka godzin, po czym wymieniamy na nowy. Taki zabieg przyniesie wyraźną ulgę, a zapalenie ucha ustąpi szybciej.
- Syrop z cebuli na anginę – ponieważ ma właściwości łagodzące ból gardła. Warto spożywać go kilkakrotnie w ciągu dnia. Oprócz łagodzenia bólu, wzmocnisz także odporność swojego organizmu, który przy stosowaniu antybiotyków jest osłabiony.
Syrop z cebuli – stosowanie u dzieci i w ciąży
Syrop z cebuli nie jest przeciwwskazany do stosowania u dzieci. Co więcej, niektórzy pediatrzy wręcz zalecają przyrządzanie takiego specyfiku swoim pociechom. W przypadku starszych dzieci, syrop z cebuli można dodatkowo zrobić z czosnkiem i cytryną, co wzmocni prozdrowotne działanie. Jeśli chodzi o granicę wiekową, syrop z cebuli można podawać dzieciom po ukończeniu drugiego roku życia – ale po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Przeciwwskazaniem do zastosowania mogą być także problemy z układem pokarmowym – np. refluks lub wzdęcia.
Jeśli chodzi o ciążę i karmienie piersią: kobiety ciężarne jak najbardziej mogą spożywać syrop z cebuli, ponieważ jest to lekarstwo naturalne i bezpieczne. Przeciwwskazaniem może być jedynie zgaga w ciąży (po wypiciu syropu z cebuli zgaga może się nasilić). Co do kobiet karmiących również nie ma przeciwwskazań, ale związki zawarte w specyfiku mogą zmieniać smak i skład pokarmu, przez co dziecku może nie smakować mleko matki. W niektórych przypadkach może dojść do kolek i gazów. Jednak jeśli syrop jest spożywany w niewielkich dawkach i sporadycznie, nie powinien on powodować takich objawów, ale warto wcześniej skonsultować to ze swoim lekarzem.
Dawkowanie
Syrop z cebuli można z reguły pić po 1 łyżeczce 2-3 razy na dobę. Dla dziecka z kolei w zupełności wystarczy 5 ml syropu 2 razy dziennie. Najlepiej jest podawać specyfik po jedzeniu. Syrop nie powinien być rozpuszczany/rozrzedzany w wodzie, ponieważ dzięki gęstej konsystencji wolniej spływa przez gardło, więc będzie miał szansę lepiej zadziałać.
Skutki uboczne – czy występują?
Syrop z cebuli u większości osób nie wywołuje skutków ubocznych, jednak dłuższe stosowanie tego wyrobu powinno być skonsultowane z lekarzem, zwłaszcza w przypadku osób, które mają ostry nieżyt żołądka, niskie ciśnienie krwi lub nieżyt jelit. Okazuje się, że nadmierna ilość syropu (i stosowanie go długi okres) może prowadzić do podrażnienia śluzówki żołądka i jamy ustnej u wrażliwych osób. Co więcej, w skrajnych przypadkach może dojść do obciążenia wątroby – dzieje się tak zwykle przy stosowaniu zbyt dużych dawek.
Syrop z cebuli – przepisy
W sezonie grypowym warto wzmacniać odporność na różne sposoby. Najbardziej zaleca się wykonać ochronne szczepienia, ale organizm możemy dodatkowo wspomagać domowymi specyfikami, takimi jak syrop z cebuli, codziennie pijąc łyżeczkę specyfiku. Taki domowy medykament zadziała profilaktycznie, a gdyby choroba się jednak pojawiła, może przyspieszyć powrót do zdrowia. Przygotowanie leczniczego syropu z cebuli jest bardzo proste, a można go wykonać na bazie miodu, cukru lub czosnku, a także z cebuli surowej lub gotowanej. Poniżej konkretne przepisy:
- Syrop z cebuli gotowy w kilka godzin: siekamy 1 cebulę, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy do ciepłego miejsca na kilka godzin.
- Syrop z cebuli gotowy w 12 godzin: cebulę drobno kroimy i przekładamy do słoika, dodając 2 łyżki miodu. Mieszamy, zakręcamy słoik, odstawiamy na 12 godzin. Do specyfiku można dodać także ząbki czosnku (posiekane).
- Syrop z cebuli warstwowy: kroimy 2-3 cebule na plastry i układamy je warstwowo w słoiku, przekładając cukrem lub miodem. Odstawiamy na 12 godzin. Można dodać plastry cytryny lub obrany korzeń imbiru, dla wzmocnienia działania syropu.
- Syrop z tartej cebuli: trzemy 2-3 cebule na tarce o grubych oczkach. Mieszamy całość z 5 łyżkami miodu, odstawiamy na około godzinę, a następnie podgrzewamy w garnuszku (bez gotowania). Odcedzamy, wyciskamy sok na sitku.
- Syrop z cebuli gotowanej: siekamy 1 cebulę, zalewamy 250 ml wody, gotujemy, po czym lekko schładzamy i dodajemy 2 łyżki miodu. Odstawiamy garnek na 30 minut. Po tym czasie cedzimy i przelewamy do nowego naczynia. Gotowe!
Każdy z syropów należy spożyć maksymalnie w ciągu 5 dni od dnia wykonania (niektóre nawet 2 dni). Przechowujemy je w lodówce.
Bibliografia
- Biernasiak J., Śliżewska K i in., Probiotyki jako alternatywa dla antybiotyków, „Chemia spożywcza i biotechnologia” 2006, nr 70.
- Górska S., Jarząb A., Gamian A.,Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy, „Postepy Hig Med Dosw.” 2009, nr 63, s. 653-667.
- Grzelak K., Cebula jako źródło prebiotyków w okresie jesienno-zimowym, „Nauka. Technologia. Jakość”2006, nr 2 (47), s. 67-75.
- Biernasiak J. i in., Negatywne skutki stosowania antybiotyków, „Nauk Rol.” 2010, nr 3, s. 105-117.