Jakie właściwości lecznicze ma cebula?
O korzystnym działaniu syropu z cebuli pisaliśmy TUTAJ – zapraszamy do przeczytania artykułu. Cebula posiada zastosowanie kulinarne oraz lecznicze – zarówno część jadalna – bulwiasta – jak i naziemna. Cebula od wieków stanowi niezawodny środek w walce z przeziębieniem czy męczącym kaszlem. Przez lata powstało wiele receptur na jej wykorzystanie w celach leczniczych, a najpopularniejszy jest syrop.
Niezwykłe właściwości lecznicze cebuli wynikają z jej wyjątkowego składu: znajdziemy w niej takie związki, jak liczne olejki lotne z siarkowymi substancjami, siarkę, flawonoidy, kwasy fenolowe, sterole, saponiny. Dodatkowo cebula jest bogatym źródłem minerałów, np. cynku, fosforu, magnezu, selenu, żelaza czy soli wapnia, a także witamin, takich jak witaminy A, B1, B2, PP oraz witaminy C.
Ze względu na występowanie powyższych substancji, cebulę poleca się do stosowania np. w stanach wyczerpania i zmęczenia lub anemii. Reguluje ona ponadto doskonalę pracę układu pokarmowego – może zapobiegać zaparciom lub wzdęciom.
Syrop z cebuli idealnie nadaje się do leczenia kaszlu, zwłaszcza dzięki zawartości saponin oraz lotnych olejków (które rozpuszczają wydzielinę zalegającą w gardle, powodując łatwiejsze odkrztuszanie). W połączeniu z pozostałymi substancjami, syrop z cebuli świetnie radzi sobie z infekcjami gardła, ma działanie przeciwbakteryjne oraz wykrztuśne. Będzie zatem doskonałym uzupełnieniem farmakologicznego leczenia – tym bardziej, że może działać przeciwzapalnie, co jest bardzo pożądane w okresach zmniejszonej odporności organizmu.
Skuteczność i efektywność stosowania cebuli w celach leczniczych została potwierdzona naukowo – m.in. przez grupę badaczy z Harvardu, gdzie udowodniono, że jedzenie surowej, niemodyfikowanej chemiczne i biologicznie cebuli, może zapobiegać m.in. rakowi jamy ustnej, hamować odkładanie się złego cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału serca.
Jakie właściwości lecznicze ma cytryna?
O działaniu leczniczym cytryny pisaliśmy szerzej w artykule „Czy warto pić codziennie wodę z cytryną?”. Owoc ten jest pełen przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Stanowi także bogate źródło witaminy C. Związki występujące w cytrynie mają więc działanie stymulujące układ immunologiczny do pracy, dlatego jedzenie cytryny lub soku z niej wyciśniętego, bez wątpienia jest dobrą metodą na poprawę odporności, zwłaszcza w okresach, gdy jest ona obniżona – czyli np. podczas przeziębienia lub w okresie wysokiego narażenia na przeziębienie (jesień/wiosna). Witamina C dodatkowo działa przeciwzapalnie, zatem może wspomagać leczenie infekcji.
Cytryna jest także źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii i usuwanie jej szkodliwych produktów czy toksyn – które również są w pewnym stopniu odpowiedzialne za osłabienie organizmu i podatność na zachorowania. Dodatkowo w cytrynie znajdziemy wapń, miedź, żelazo, potas i witaminę B6 – taka kombinacja sprawia, że stosowanie syropu z dodatkiem cytryny bardzo korzystnie wpływa na ogólną kondycję organizmu. Sok z cytryny wykazuje ponadto nieocenione właściwości antybakteryjne i pomaga łagodzić ból gardła.
Jakie właściwości lecznicze ma miód?
Miód ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Znany jest m.in. jako sposób na przyspieszenie gojenia się ran, poprawę pamięci i pracy mózgu, ukojenie nerwów czy profilaktykę przeciwko chorobom układu sercowo-naczyniowego. Najcenniejsze jest jednak jego działanie zwalczające bakterie niczym antybiotyki – ma działanie bakteriobójcze m.in. dzięki enzymom, które pochodzą z gruczołów ślinowych owadów. Dodatkowo w miodzie znajduje się nadtlenek wodoru, a to również substancja o silnych właściwościach bakteriobójczych.
Do substancji antybiotycznych, które znajdują się w miodzie, należą apidycyna oraz lizozym. Obie mocno oddziałują głównie na ziarniaki gram-dodatnie oraz na pałeczki gram-ujemne. Miód jest pomocny także w infekcja, które wywołują prątki gruźlicy, grzyby Candida, prątki rzęsistka pochwowego czy laseczki wąglika.
Miód jest pełen witamin: A, B1, B2, B6, B12, C,biotyny, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Znajdziemy w nim również mikroelementy, np. potas, wapń, magnez, mangan, fosfor, chlor, kobalt, molibden czy żelazo.
Istotnym składnikiem miodu jest ponadto acetylocholina – ma ona niebagatelny wpływ na wydolność serca, a w towarzystwie potasu, poprawia pracę tego narządu. Z tego powodu jedzenie miodu poleca się szczególnie w przypadku stanów dużego wyczerpania fizycznego lub umysłowego, występowania przewlekłych chorób, niedoborach składników odżywczych.
Podsumowując, miód ma następujące działanie:
- przyspiesza gojenie ran,
- reguluje ciśnienie krwi,
- wspomaga organizm w walce z przeziębieniem,
- łagodzi ból gardła,
- przyspiesza leczenie infekcji górnych dróg oddechowych,
- wzmacnia odporność,
- poprawia kondycję organizmu,
- łagodzi biegunki,
- wspomaga leczenie wrzodów żołądka,
- działa bakteriobójczo,
- poprawia pracę mózgu i układu nerwowego.
Szczególnie silne działanie bakteriobójcze i wzmacniające odporność, wykazuje miód manuka pozyskiwany z terenów Nowej Zelandii.
Przepis na syrop z cebuli, cytryny i miodu
Połączenie właściwości cebuli, cytryny i miodu da nam silnie działającą mieszankę, dzięki której leczenie infekcji gardła czy przeziębienia będzie łatwiejsze i szybsze, a ból zostanie złagodzony! Warto stosować taki syrop w przypadku kaszlu czy w stanach zapalnych gardła, a także w okresach zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę – czyli jesienią i na wiosnę, gdy odporność organizmu jest stosunkowo niska.
Jak zrobić taki syrop? Potrzebujesz 2 dużych cebul, miód (najlepiej gryczany albo manuka), sok z 1 cytryny.
Przygotowanie: cebule oczyszczamy i myjemy, a następnie kroimy w plastry (grubość ok. 5 mm), po czym umieszczamy je w słoiczku. Jednak zanim przełożymy je do słoika, każdy plaster należy posmarować odrobiną miodu i polać łyżeczką soku z cytryny. Gdy wszystko zostanie odpowiednio ułożone, słoik zamykamy i odstawiamy w stosunkowo ciepłe miejsce, aby cebula puściła sok.
Syrop należy zużyć maksymalnie w ciągu najbliższych 2 dni. Syrop należy przyjmować maksymalnie na 4-5 godzin przed snem, gdyż ma działanie wykrztuśne. Należy również uważać na zażywane ilości: najbardziej poleca się spożywać nie więcej niż 1 łyżeczkę co 3 godziny.