Syrop z cebuli – domowy lek na przeziębienie
Syrop z cebuli to skuteczny, domowy sposób na przeziębienie, kaszel, katar i ból gardła. Pomaga przy infekcjach, także bakteryjnych, którym towarzyszy suchy lub mokry kaszel. Można go również stosować pomocniczo podczas stanów zapalnych. W klasycznej wersji jest bezpieczny dla dzieci powyżej 1-2 roku życia (wcześniej należy stosowanie syropu z cebuli skonsultować z lekarzem pediatrą), kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Syrop z cebuli – jakie ma właściwości i co zawiera?
Syrop z cebuli zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. W syropie z cebuli znajdziemy bowiem:
- prowitaminę A (beta karoten),
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę E,
- minerały: sód, potas, wapń, fosfor, cynk, jod, fluor, żelazo, mangan, kobalt, miedź, karoten,
- olejki lotne (pomagają w oczyszczaniu dróg oddechowych).
Dzięki powyższym składnikom syrop z cebuli jest niezastąpiony podczas przeziębienia i profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym. Oczyszcza drogi oddechowe, ułatwia walkę z bakteriami i wirusami, łagodzi kaszel (zwłaszcza suchy), łagodzi ból gardła, rozrzedza wydzielinę w oskrzelach (ułatwia więc odkrztuszanie), pobudza układ odpornościowy do pracy, poprawia krążenie.
Syrop z cebuli dla dzieci – klasyczny przepis
Podstawowa wersja syropu z cebuli dla dzieci wymaga od nas naprawdę niewiele: wystarczą tylko 2 składniki (cebula i miód lub cukier). Syrop można zrobić zarówno z cebuli białej, jak i czerwonej – obie cebule mają takie same właściwości bakteriobójcze, z tym że cebula czerwona ma 2 razy więcej przeciwutleniaczy. Przepis, który zamieszczamy poniżej, można podawać dziecku, które ukończyło pierwszy rok życia (warto jednak skonsultować jeszcze decyzję z lekarzem pediatrą, który oceni, czy nie lepiej odczekać jeszcze rok, zanim zaczniemy podawać taki domowy lek).
Jak przygotować syrop z cebuli w wersji klasycznej? Cebulę obieramy, kroimy na cienkie plastry (lub drobno siekamy) i układamy warstwowo w wyparzonym słoiku, każdą warstwę zalewając miodem lub zasypując cukrem (można też zastosować inny zamiennik, np. syrop klonowy albo cukier trzcinowy). Słoika nie zakręcamy, tylko odstawiamy na parapet na maksymalnie 24 godziny, aby cebula puściła sok (jednak nie mniej, niż 4-5 godzin). Po tym czasie syrop zlewamy przez gazę (lub pieluszkę tetrową) do oddzielnego, wyparzone słoiczka i szczelnie zakręcamy. Taki syrop wkładamy do lodówki – należy go spożyć w ciągu 7 dni.
Syrop z cebuli z czosnkiem i miodem – przepis dla dzieci
Kolejny przepis polecany dla dzieci, jest urozmaicony o czosnek, który również ma działanie bakteriobójcze i antybiotyczne (wzmacnia więc skuteczność mikstury). Syrop ten można jednak podawać dzieciom po ukończeniu 2 roku życia. Można go dodatkowo ulepszyć jeszcze sokiem z cytryny – wówczas dostarczymy dziecku więcej witaminy C, która działa stymulująco na układ odpornościowy. Jak wykonać syrop w wersji z dodatkami? Wystarczy, że pokroimy ząbki czosnku i dodamy je do warstwy z cebulą, a gdy składniki puszczą sok i przecedzimy mieszankę przez gazę, możemy do uzyskanego płynu dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny.
Jak podawać dziecku syrop z cebuli? Dawkowanie
Czy syrop z cebuli można przedawkować? Niestety tak – wszystko, co w nadmiarze, może nam zaszkodzić, a zwłaszcza małym dzieciom. W przypadku dzieci zaleca się nie przekraczać 2-3 łyżeczek (małe łyżeczki do herbaty) syropu z cebuli dziennie (te 2-3 łyżeczki powinny być ponadto podane z przerwami – rozłożone w ciągu dnia). Warto podawać je chwilę po jedzeniu, bez popijania – wówczas syrop spłynie przez gardło i zadziała skuteczniej. Jeżeli dziecko nie lubi smaku albo aromatu syropu, można go schłodzić (wówczas smak i zapach będą łagodniejsze).
Syropu z cebuli lepiej nie podawać dziecku przed snem, ponieważ ma działanie wykrztuśne, przez co maluch nie będzie mógł zasnąć (ostatnia porcję najlepiej przyjąć nie później, niż na 3 godziny przed położeniem dziecka do łóżka).
Od jakiego wieku syrop z cebuli jest bezpieczny dla dziecka?
Syrop według powyżej zamieszczonych przepisów jest często zalecany przez samych pediatrów. Niekiedy można nim leczyć nawet roczne maluchy podczas infekcji bakteryjnych czy wirusowych lub podczas kaszlu (zarówno suchego, jak i mokrego) – ale uznaje się, że najbezpieczniej jest stosować go dopiero po ukończeniu 2 roku życia.
Pamiętajcie jednak, aby zawsze decyzję skonsultować z lekarzem i nie traktować syropu z cebuli jako środka zamiennego dla np. antybiotyku!