Syrop z cebuli według Pana Tabletki, Matki Aptekarki i Olgi Smile

Syrop z cebuli - przepisy (Pan Tabletka, Matka Aptekarka, Olga Smile)

Syrop z cebuli to doskonały, domowy lek na katar, kaszel, przeziębienie oraz wzmacnianie odporności. Jak zrobić syrop z cebuli, aby był naprawdę skuteczny? Poznajcie receptury znanych Blogerów: Pana Tabletki, Matki Aptekarki oraz Olgi Smile!

Syrop z cebuli – przepis według Pana Tabletki

Pan Tabletka na swoim blogu przedstawia przepis na syrop z cebuli, który jest urozmaicony wieloma składnikami. Jak sam jednak podkreśla, każdy z wykorzystanych składników ma prozdrowotne właściwości: antybiotyczne, wzmacniające odporność, poprawiające trawienie czy też rozgrzewające organizm. Składniki syropu:

  • 3 cebule (Pan Tabletka poleca czerwone cebule),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 2 cytryny,
  • 10 goździków,
  • cukier (lub miód/syrop klonowy),
  • cynamon (w proszku lub w postaci kory),
  • opcjonalnie do smaku: anyż, świeży tymianek, świeży rozmaryn.

Przygotowanie: Potrzebujemy słoika 500 ml, który należy wyparzyć wrzątkiem. Cebulę, imibir, czosnek oraz cytryny należy pokroić w plasterki. Poszczególne składniki układamy w słoiku warstwowo, w następujący sposób: cebula, czosnek, imbir, cytryna, goździki i cynamon (pierwsza warstwa), na to cukier lub inny słodzik (druga warstwa), następnie znów nakładamy składniki z pierwszej warstwy (trzecia warstwa) oraz z drugiej warstwy (i stanowi ona teraz czwartą warstwę). I tak układamy wszystko do samej góry słoika. Na końcu mocno ugniatamy wsad w słoiku. Po ok. 30 minutach można dopełnić słoik i kolejne 2 warstwy, ponieważ w tym czasie cebula zmięknie i zrobi się dodatkowe miejsce (ale nie musimy tego robić).

Według Pana Tabletki taki syrop można pić już po 2 godzinach, ale najskuteczniejszy będzie po przeleżeniu 24, a nawet 48 godzin. Słoik przez pierwszy okres (24-48 godzin) trzymamy w temperaturze pokojowej bez zakręcania. Następnie całość przecedzamy przez gazę, aby uzyskać klarowny płyn. Przelewamy do czystego słoiczka, szczelnie zakręcamy i wkładamy do lodówki.

Syrop można pić od 3 do 6 łyżek dziennie, najlepiej do posiłków i z przerwami.

Syrop z cebuli według Matki Aptekarki

Matka Aptekarka na swoim blogu prezentuje bardzo prosty, klasyczny syrop z cebuli. Według autorki bloga jest on bezpieczny dla kobiet w ciąży. Czego potrzebujemy do wykonania klasycznej wersji syropu z cebuli według Matki Aptekarki? Oto składniki:

  • cebula żółta lub czerwona,
  • cukier lub jego zamienniki (miód, syrop klonowy, syrop z agawy, ksylitol, cukier trzcinowy itd.).

Przygotowanie: Kroimy cebule w plastry, wyparzamy słoik, a następnie układamy w nim pokrojoną cebulę. Warstwę przykrywamy cukrem (lub jego zamiennikiem), po czym znów układamy cebulę. I tak warstwowo przekładamy cebulę z cukrem aż do samej góry słoika (ostatnią warstwą powinien być cukier lub jego zamiennik). Tak przygotowany syrop odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin (temperatura pokojowa) – maksymalnie na 24 godziny – aż cebula puści sok. Następnie wstawiamy słoik do lodówki w naczyniu pod przykryciem i po ok. 24-48 godzinach od momentu przygotowania mikstury, przecedzamy ją przez sitko lub gazę i przelewamy do czystego, wyparzonego słoiczka. Odcedzony syrop wstawiamy do lodówki (słoik powinien być szczelnie zamknięty). W ciągu 7 dni należy go spożyć.

Powyższy przepis można urozmaicić różnymi dodatkami. Matka Aptekarka poleca np. czosnek, cytrynę, imbir, goździki, tymianek (ale uwaga: tymianek jest przeciwwskazany w ciąży – może bowiem powodować poronienie), podbiał (również jest przeciwwskazany w ciąży i podczas karmienia piersią, a także u dzieci poniżej 12 roku życia), rozmaryn (przeciwwskazany w ciąży – może powodować poronienie), cynamon (w ciąży musi być stosowany ostrożnie – może prowadzić do przedwczesnego porodu), szałwia (przeciwwskazana w ciąży – może prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu; przeciwwskazana jest także podczas karmienia piersią – zmniejsza ilość pokarmu).

Syrop z cebuli według Olgi Smile

Olga Smile – na tym blogu znajdziemy kilka ciekawych przepisów na syrop z cebuli, który będzie skutecznym, naturalnym lekiem na przeziębienie, katar i kaszel.

W pierwszym przepisie używa się następujących składników:

  • 500 g cebuli,
  • cukier (lub jego zamiennik, np. miód, syrop klonowy, melasa lub syrop daktylowy),
  • 2-3 plastry imbiru.

Przygotowanie: Cebulę i imbir obieramy i kroimy w plastry, a następnie wkładamy do miski, dodajemy 3 łyżki cukru (lub zamiennika), po czym ugniatamy całość ręką. Odstawiamy na kilka minut i ponownie ugniatamy. Przekładamy wszystko do słoika i odstawiamy do momentu puszczenia przez cebulę soku (pojawi się na dnie). Powstały sok pojemy dziennie po 1 łyżeczce lub łyżce, w zależności od wieku.

Kolejny przepis z tego bloga proponuje wykorzystanie… sokowirówki. Cebulę należy obrać, pokroić i włożyć do sokowirówki. W misce następnie łączymy sok z wytłokami i dodajemy cukier (1-2 łyżki – lub zamiennik cukru), po czym ugniatamy. Mieszankę przekładamy do słoika i odstawiamy, aby pojawił się sok na dnie.

Trzeci z przepisów jest równie ciekawy – to syrop z cebuli z malaksera. Cebulę obieramy i miksujemy w malakserze z nożem, po czym dodajemy 2 łyżki cukru (lub jego zamiennika). Odstawiamy całość na 30 minut, a następnie wkładamy do gazy i mocno odciskamy.

Syrop z cebuli – dlaczego warto go pić? Właściwości

Każdy z powyższych przepisów jest ciekawy – warto spróbować każdego z nich! A zapewniamy, że taki specyfik będzie bardzo skuteczny w wielu dolegliwościach. Cebula jest bowiem pełna witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu oraz do wzmacniania odporności. Jest bogata m.in. w prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, cynk, krzem, wapń, selen, fosfor, potas, sód, siarkę i inne cenne składniki. Dzięki nim ma właściwości bakteriobójcze, antybiotyczne, łagodzące dla błon śluzowych, pobudzające układ odpornościowy do pracy. Co więcej, może stanowić profilaktykę przeciwko miażdżycy, zawałowi serca, nadciśnieniu i podwyższonemu cholesterolowi.

Syrop z cebuli słynie ponadto z leczniczego działania w przypadku kaszlu (zarówno suchego, jak i mokrego), bólu gardła, kataru i innych infekcji.

Syrop z cebuli: dawkowanie i przeciwwskazania

Syrop z cebuli należy spożywać z umiarem. W przypadku osób dorosłych bezpieczną dawkę stanowią 3-6 łyżek dziennie, a w przypadku dzieci – 2-3 małe łyżeczki dziennie (dawki dla dzieci są też odpowiednie dla kobiet w ciąży). Należy przy tym pamiętać, że w przypadku dzieci syropu z cebuli lepiej nie podawać poniżej 1 roku życia – chyba że inaczej zdecyduje lekarz pediatra. Istnieją także przeciwwskazania dla osób dorosłych, np. cukrzyca (chyba ze syrop z cebuli robimy bez słodzika), niskie ciśnienie, ostry nieżyt żołądka, silna zgaga.