Syrop z cebuli – domowy sposób na wiele dolegliwości
W medycynie ludowej syrop z cebuli to prawdziwy król, jeśli chodzi o leczenie rozmaitych dolegliwości. Chyba każdy z nas kojarzy syrop z cebuli z miodem z czasami dzieciństwa – nic dziwnego, ponieważ niegdyś nie stosowano na tak szeroką skalę, jak dzisiaj, gotowych syropów czy leków z apteki, tylko trzeba było radzić sobie w wielu sytuacjach samodzielnie, korzystając z receptur medycyny niekonwencjonalnej. Okazuje się, że dzisiaj, mimo powszechnego dostępu do cudów nowoczesnej medycyny, sięgamy na powrót do starych przepisów na naturalne leki – w tym m.in. lek na katar i kaszel, czyli syrop z cebuli. Dowiedziono bowiem, że cebula ma niesamowite właściwości, a w połączeniu z miodem, imbirem, czosnkiem czy imbirem, działanie tego domowego leku jest jeszcze lepsze. Co więcej, po cebulę warto sięgać nie tylko w obliczu przeziębienia, ale i w profilaktyce przeciwko miażdżycy czy osteoporozie.
>> Sprawdź także: Syrop z czosnku <<
Skład i właściwości cebuli
Syrop z cebuli – niezależnie od dodatków – zawdzięcza swoje właściwości przede wszystkim cebuli jadalnej (allium cepa) należącej do tej samej rodziny botanicznej, co czosnek i szczypiorek. Cebula od wieków znajduje swoje zastosowanie w lecznictwie. Już w starożytnym Egipcie znano ok. 8 tysięcy właściwości cebuli (!), z kolei Sumeryjczycy uprawiali ją już 3 tys. lat przed naszą erą!
Obecnie znamy dokładny skład cebuli, przez co możemy konkretnie powiedzieć, jakie ma ona właściwości – co zostało już potwierdzone wieloma badaniami. Cebula jest m.in. bogatym źródłem poniższych substancji:
- prowitaminy A (beta-karotenu) – która jest bardzo silny antyoksydantem; poprawia wygląd skóry, odpowiada za zdrowie wielu narządów (np. chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, stosuje się ją profilaktycznie przeciwko zaćmie czy nowotworom, ma zdolność pobudzania włókien kolagenowych oraz wzmacniania układu odpornościowego);
- witamin z grupy B – zwłaszcza witaminy B1, czyli tiaminy, której niedobory mogą prowadzić do poważnych zaburzeń układu nerwowego i niewydolności serca; dodatkowo w cebuli znajdują się duże pokłady witaminy B2, czyli ryboflawiny, która to odpowiada m.in. za zdrowie błon śluzowych organizmu;
- witaminy C – w cebuli znajdziemy jej aż 6 mg na 100 g – stąd cebula była niegdyś stosowana w leczeniu szkorbutu (to choroba, która wynika z niedoborów witaminy C);
- cynku, fosforu, krzemu, potasu, siarki i sodu – czyli minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu; dodatkowo cynk wzmacnia odporność, zatem cebula w różnych formach może być stosowana w celu stymulowania układu odpornościowego;
- dwusiarczku alilo-propylowego (to związek odpowiadający za zapach cebuli) – który to powoduje działanie oczyszczające (poprzez intensywny zapach powoduje łzawienie oczu i katar, co naturalnie oczyszcza m.in. drogi oddechowe).
Syrop z cebuli – właściwości i działanie lecznicze
Jak widać, cebula jest źródłem licznych związków leczniczych, dzięki czemu jest to roślina uznawana za silny, naturalny lek, zgodny z biologią organizmu. Co więcej, jeżeli przyjmujemy witaminy i minerały w naturalnej formie – wraz z dietą – będą one lepiej przyswajane przez organizm, niż w sytuacji, gdyby podać je w formie suplementu czy leku. Ponadto cebula nie traci większości swoich dobroczynnych składników podczas obróbki – nawet smażona czy gotowana cebula nadal wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Jakie jest działanie syropu z cebuli? Syrop ten sprawdza się nie tylko na przeziębienie, ale i na infekcje o podłożu bakteryjnym. Działa antyseptycznie, a więc może być stosowany jako środek odkażający na katar, kaszel czy infekcje gardła. Syrop z cebuli sprawdzi się także w leczeniu infekcji pęcherza – właśnie ze względu na właściwości odkażające. Co więcej, syrop z cebuli można stosować zewnętrznie w postaci okładów, aby złagodzić np. czyraki, zakażenie gronkowcem czy trądzik bakteryjny.
Pewne źródła mówią także o właściwości cebuli zmniejszającej ryzyko powstawania niektórych nowotworów, m.in. jelita, jajników, trzustki, nerek, jamy ustnej i gardła.
Syrop z cebuli na przeziębienie, ból gardła, kaszel i katar
Zwalczanie przeziębienia, bólu gardła, kaszlu i kataru to chyba najbardziej znane właściwości syropu z cebuli. Jeśli chodzi o katar i kaszel (suchy i mokry), syrop ten ma dwojakie działanie: z jednej strony hamuje objawy przeziębienia, działając łagodząco, a z drugiej strony jest w stanie usunąć przyczynę choroby, a więc infekcję. Dodatkowo syrop z cebuli jest zbawienny na ból gardła, ponieważ znacznie łagodzi podrażnienia, chroni błonę śluzową, odkaża, a także wzmacnia odporność organizmu. I właśnie ostatnie z wymienionych działań, a więc działanie pobudzające układ odpornościowy, jest podstawą zdrowotnego działania syropu z cebuli.
Co ważne, w przeciwieństwie do przyjmowania jedynie witaminy C, regularne picie syropu z cebuli zadziała na odporność o wiele lepiej. Ponadto cebula zawiera także antyoksydanty i cynk, więc w połączeniu z witaminą C jest prawdziwym superfood dla naszego układu odpornościowego.
Inne właściwości syropu z cebuli
Syrop z cebuli sprawdza się nie tylko w leczeniu przeziębień, ale także w wielu innych dolegliwościach lub w profilaktyce przeciwko rozmaitym chorobom. Domowy syrop z cebuli można stosować np. na:
- nadciśnienie – cebula ma zdolność przeciwdziałania nadciśnieniu, ponieważ może rozrzedzać krew; ma więc działanie przeciwzakrzepowe i chroni m.in. przed zawałem serca;
- wysoki cholesterol – syrop z cebuli ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu LDL (jednocześnie podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL); ma więc działanie profilaktyczne przeciwko miażdżycy i innym chorobom sercowo-naczyniowym;
- cukrzycę – syrop z cebuli (o ile będzie bez słodzików w postaci cukru czy miodu) może skutecznie obniżać poziom cukru we krwi, a więc zmniejsza również zapotrzebowanie na insulinę; cebulę można zatem stosować profilaktycznie przeciwko cukrzycy, zwłaszcza u osób, u których ryzyko wystąpienia tej choroby jest wysokie;
- poprawę trawienia – syrop z cebuli doskonale radzi sobie z zaparciami i pobudza jelita do lepszej pracy;
- problemy skórne – syrop z cebuli jest pełen witamin i minerałów, dzięki czemu doskonale odżywia skórę od wewnątrz, a także zwiększa jej naturalną gęstość; regularne stosowanie syropu z cebuli sprawi, że pozbędziemy się również wielu defektów cery (np. smarowanie skóry takim syropem stopniowo zredukuje przebarwienia czy blizny po trądziku); co ciekawe, syrop z cebuli stosowany zewnętrznie może nawet zmniejszyć widoczność rozstępów;
- oparzenia – okłady z syropu z cebuli działają łagodząco na skórę i sprawdzą się także w przypadku oparzeń, ze względu na fakt, że cebula przyspiesza gojenie i łagodzi ból;
- żylaki i wrzodu – syrop z cebuli w postaci okładów może także przyspieszyć gojenie się zmian powstałych na skutek żylaków czy owrzodzeń (co więcej, cebula ma działanie przeciwzapalne, więc łagodzone są również stany zapalne, a nawet hemoroidy);
- opuchliznę – syrop z cebuli pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, a więc będzie doskonale działać na likwidowanie opuchlizny i obrzęków (których podłożem jest właśnie nadmiar wody); w połączeniu z działaniem przeciwzapalnym, regularne stosowanie syropu z cebuli może stanowić profilaktykę przeciwko zmianom reumatycznym i artretyzmowi;
- kaca – syrop z cebuli ma właściwości pobudzające pracę wątroby, a więc może być stosowany jako „lek” na kaca; dodatkowo wątroba zostaje wzmocniona, jeżeli syrop stosujemy regularnie.
Syrop z cebuli – czy jest bezpieczny w ciąży i dla dzieci?
Będąc w ciąży należy uważać na wiele substancji, także zawartych w produktach naturalnych. Podobnie jest w przypadku okresu dziecięcego – to, co nie szkodzi dorosłym często negatywnie odbija się na zdrowiu maluchów. Czy syrop z cebuli jest zatem bezpieczny dla kobiet w ciąży i dla dzieci? Jak się okazuje, niekiedy syrop z cebuli to jedyny ratunek na przeziębienie w ciąży, ponieważ to jeden z najbezpieczniejszych, skutecznych środków! Oczywiście mowa tutaj o syropie zrobionym samodzielnie – bez sztucznych dodatków. Domowy syrop z cebuli może być podawany także małym dzieciom, a po konsultacji z lekarzem – nawet niemowlakom. Jedyny problem może stanowić charakterystyczny smak cebuli, do którego ciężko przyzwyczaić dzieci, ale zawsze możemy dodać do syropu więcej cukru czy innego słodzika.
Syrop z cebuli o leczniczych właściwościach – jak zrobić?
Przepis na leczniczy syrop z cebuli jest bardzo prosty i co ważne, można go urozmaicać dowolnie, w zależności od naszych upodobań, dodając np. imbir, kurkumę, czosnek czy inne aromatyczne składniki. Poniżej przedstawiamy podstawowy przepis na syrop z cebuli, który stosowały już nasze babcie. Syrop według tej receptury doskonale działa na przeziębienie, katar, kaszel, ból gardła oraz skutecznie wzmacnia odporność organizmu. Czego potrzebujemy do jego wykonania? Oto składniki:
- 2-3 cebule,
- cukier, syrop klonowy lub miód,
- sok z ½ cytryny.
Przygotowanie: cebulę drobno siekamy, przekładamy do słoika i zalewamy miodem (opcjonalnie zalewany syropem klonowym lub zasypujemy cukrem). Słoik zakręcamy i czekamy, aż cebula puści sok (trzeba czekać ok. 7-8 godzin). Następnie całość cedzimy przed gazę lub pieluszkę tetrową i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i gotowe!
Czy jest możliwe przedawkowanie syropu z cebuli?
Oczywiście syrop z cebuli, jak niemal każdy inny produkt (niezależnie czy naturalny, czy sztuczny), może okazać się niebezpieczny, jeżeli nie znamy umiaru. Dawkowanie syropu z cebuli należy dostosować do wieku – i mimo że jest to środek bezpieczny, nie należy go pić szklankami, tylko dawkować łyżkami. W przypadku osób dorosłych powinno się nie przekraczać ok. 6 łyżek stołowych dziennie, a w przypadku dzieci i kobiet w ciąży lepiej nie przekraczać 2-3 łyżeczek (do herbaty) dziennie. Pamiętajcie, że syropu z cebuli nie podajemy dzieciom, które nie ukończyły jeszcze 1 roku życia (chyba że lekarz zdecyduje inaczej), zwłaszcza takiego, który ma w składzie miód (miód jest niebezpieczny dla niemowląt).
Należy także pamiętać, że istnieją przeciwwskazania do stosowania syropu z cebuli. Wśród nich można wymienić np. ostrą niewydolność wątroby, choroby woreczka żółciowego, niewydolność, serca, choroby nerek, zapalenie jelit.