Syrop z czosnku to domowy antybiotyk
W okresie przeziębienia i grypy, a w obecnych czasach także podczas panującej pandemii koronawirusa, chętnie sięgamy – poza lekarstwami – po metody z medycyny naturalnej, które stosowane są od wieków. To ziołowe herbaty, lecznicze nalewki, soki czy syropy – wszystkie przetwory o właściwościach leczniczych cieszą się coraz większym zainteresowaniem. A to wszystko dzięki temu, że są naturalne, większość składników do ich przyrządzenia posiadamy w kuchni na co dzień, a także są zaskakująco skuteczne. Niekiedy nawet zyskują miano domowych antybiotyków – jak np. syrop z czosnku, ponieważ wykazują silne działanie, które sprawia, że szybciej wracamy do zdrowia.
Syrop z czosnku – właściwości
Czosnek to jeden z najpopularniejszych, naturalnych środków bakteriobójczych i przeciwzapalnych. Od wieków stosujemy go na przeziębienia, grypę i inne infekcje. Swoje działanie zawdzięcza głównie allicynie, która działa bakteriobójczo (zwalcza m.in. bakterie gronkowca złocistego, otoczkowce, paciorkowca, pałeczki okrężnicy) i wspiera organizm przed atakującymi go bakteriami czy wirusami. To właśnie allicyna odpowiada za silny zapach czosnku – ten jednak można neutralizować, jedząc np. świeżą natkę pietruszki. Warto wiedzieć, że zawarta w czosnku allicyna działa aż 10 razy mocniej niż penicylina.
Czosnek działa jak naturalny antybiotyk. Poza allicyną zawiera bowiem szereg substancji, które podwyższają odporność organizmu. To m.in. flawonoidy, witaminy z grupy B (B1, B2, PP), witamina A czy witamina C. W czosnku znajduje się ponadto magnez, wapń, potas, selen, żelazo, chrom, nikiel i kobalt. Dzięki tym minerałom i witaminom, czosnek ma zdolność obniżania ciśnienia krwi czy gorączki, a dzięki olejkom eterycznym, może być sprzymierzeńcem ułatwiającym oddychanie i udrażniającym drogi oddechowe. Syrop z czosnku słynie także z łagodzenia bólu gardła czy kaszlu. Czosnek też skutecznie zwalcza wirusy, a podawanie go zalecane jest przy leczeniu infekcji wirusowych.
W walce z grypą czy przeziębieniem, zdecydowanie nie ma sobie równych wśród naturalnych środków wykorzystywanych w medycynie ludowej. A jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu!
Dlaczego warto jeść czosnek?
- Czosnek obniża gorączkę.
- Zwalcza infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych.
- Rozgrzewa organizm.
- Ułatwia odkrztuszanie.
- Chroni i udrożnia drogi oddechowe.
- Ma właściwości wirusobójcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antygrzybiczne.
- Dostarcza wielu witamin i minerałów.
- Ma korzystne działanie na żołądek (chroni przed zgagą, reguluje florę bakteryjną).
- Chroni przed udarem.
- Chroni przed chorobami serca.
- Obniża poziom złego cholesterolu.
- Zwiększa odporność organizmu.
- Skraca czas przechodzenia grypy, przeziębienia i innych infekcji.
- Zmniejsza ryzyko zmian miażdżycowych i zawału serca mięśniowego (działa bowiem przeciwzakrzepowo).
- Poprawia pracę mózgu u osób starszych (ze względu na to, że chroni neurony mózgowe).
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka.
- Niszczy wolne rodniki, a więc polecany jest także przy problemach skórnych.
Syrop z czosnku – kiedy stosować?
Syrop z czosnku (w różnych kombinacjach, np. z cytryną czy miodem), może być stosowany zarówno profilaktycznie, aby zapobiec przeziębieniu czy grypie i wspomóc odporność organizmu, jak i leczniczo, gdy już niestety infekcja nas dopadła (picie syropu z czosnku podczas choroby z pewnością skróci czas jej trwania).
Syrop z czosnku dla dzieci
Syrop z czosnku można również podawać dzieciom, ponieważ jest dla nich bezpieczny – o ile oczywiście dziecko nie ma alergii. Głównym problemem może być jednak smak i ostry zapach – nie wszystkie dzieci lubią czosnek. Na szczęście są sposoby, aby smak ten zniwelować, dodają kilka innych składników. Możemy np. zrobić syrop z czosnku i cytryny; z miodu, czosnku i cytryny; z czosnku i miodu lub z imbiru, miodu, cytryny i czosnku.
Czy są przeciwwskazania do picia syropu z czosnku?
Sięgając po preparaty ziołowe domowej roboty, warto skonsultować wcześniej decyzję z lekarzem albo farmaceutą, ponieważ niektóre zioła mogą zaburzać działanie innych leków – co może stanowić nawet zagrożenie dla zdrowia. Szczególną ostrożność powinno się zachować w przypadku ciąży, podczas karmienia piersią, a także wtedy, gdy preparat ma być podany dziecku.
Istnieją także pewne przeciwwskazania do zażywania syropu z czosnku – ale raczej dotyczą zjedzenia bardzo dużej ilości czosnku, a wówczas może on wywołać wymioty, uczucie zmęczenia, biegunkę. Jedzenia czosnku w dużych ilościach powinny unikać osoby z problemami żołądkowymi i jelitowymi, a także osoby z wysokim ciśnieniem (czosnek rozrzedza krew). W skrajnych przypadkach zbyt duża ilość czosnku może doprowadzić do alergii.
Dawkowanie syropu
O ile nie wystąpiły przeciwwskazania, możemy jak najbardziej spożywać syrop z czosnku profilaktycznie – wówczas zaleca się wypijać go przed snem. Dzienna dawka w przypadku dzieci nie powinna przekraczać 1 łyżeczki na dobę. Syrop z czosnku można dzieciom podawać samodzielnie lub jako dodatek do sałatki – co skutecznie złagodzi jego smak. Dorosłe osoby mogą spożywać 2 łyżeczki syropu z czosnku dziennie. W przypadku infekcji, przeziębienia czy grypy, dawkę można zwiększyć: dla dzieci do 2 łyżeczek dziennie, a dla dorosłych do 4 łyżeczek/dobę.
Jak przygotować syrop z czosnku?
Syrop z czosnku jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Istnieje kilka wariantów – a do nich będziemy potrzebować np.:
- czosnku,
- cytryny,
- miodu naturalnego,
- chłodną wodę,
- praskę do czosnku,
- ocet jabłkowy organiczny,
- butelkę z ciemnego szkła.
Bardzo istotne jest, aby miód był naturalny, a więc zawierał naturalny propolis i pyłek kwiatowy. Wielu producentów sprzedaje bowiem miód sztuczny, który niestety podczas produkcji zostaje pozbawiony praktycznie wszystkich najważniejszych substancji odżywczych i traci swoje właściwości lecznicze. A miód naturalny, pozyskany tradycyjnie i prawidłowo przetwarzany, ma szerokie działanie lecznicze, ponieważ zawiera około 300 substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jest pełen białka, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, zdrowych węglowodanów, olejków eterycznych, kwasu foliowego, polifenoli czy kwasów organicznych. Jak rozpoznać, czy miód jest dobrej jakości – a więc pełnowartościowy? Unikajcie m.in. kupowania miodu, który ma na etykiecie napis „mieszanka miodów z krajów Unii Europejskiej”. Sięgajcie po miody, które mają niejednolitą, chropowatą konsystencję, są skrystalizowane.
Syrop z czosnku – TOP 5 przepisów
Poniżej przedstawiamy 5 najlepszych przepisów na syrop z czosnku. Wszystkie z nich są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także równie skuteczne w działaniu.
1. Przepis na syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego
Składniki:
- ½ szklanki miodu
- ¼ szklanki jabłkowego octu
- 1 główka czosnku
- ½ szklanki wody
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Gotowy syrop przelewamy do ciemnej butelki, zakręcamy ją i odstawiamy na noc w dość ciepłe miejsce. Na drugi dzień syrop odcedzamy – np. przez drobne sitko – i uzyskujemy gotową do spożycia miksturę. Przechowuje w chłodnym i ciemnym miejscu.
2. Przepis na syrop z cebuli i czosnku
W osobnym artykule pisaliśmy o syropie z cebuli i jego właściwościach leczniczych. Czemu więc nie połączyć tych dwóch składników ze sobą, aby zyskać prawdziwą antybakteryjną bombę do walki z przeziębieniem i grypą? Zobaczmy, jak przygotować syrop czosnkowo-cebulowy.
Składniki:
- 2-3 cebule
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki miodu naturalnego
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Składniki układamy z ciemnym słoiku warstwowo – najpierw warstwa cebuli, na to warstwa czosnku, a następnie polewamy całość miodem. W ten sposób układamy następne warstwy, aby zapełnij cały słoik. Zakręcamy i odstawiamy słoik na 2-3 godziny w ciepłe miejsce (np. na słoneczny parapet). Po tym czasie przecedzamy syrop. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
3. Przepis na syrop z czosnkiem i cytryną
Cytryna to znany przeciwutleniacz – warto więc dodać ją do syropu z cebuli, tym bardziej, że osłabia jego intensywny smak.
Składniki:
- sok z 5 dużych cytryn
- 2 główki czosnku
Przygotowanie:
Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok – najlepiej za pomocą wyciskarki ręcznej lub elektrycznej. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki mieszamy, przekładamy do ciemnego słoika. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na noc. Po nocy przecedzamy miksturę – syrop jest gotowy do spożycia. Przechowujemy słoik w lodówce.
4. Przepis na syrop z czosnku z miodem
To bardzo prosty przepis na skutecznie działający syrop z czosnku. Jego przygotowanie trwa 7 dni, ale dzięki temu mikstura będzie prawdziwą bombą leczniczą w walce z grupą czy przeziębieniem.
Składniki:
- 10 ząbków czosnku
- 1 szklanka naturalnego miodu
Przygotowanie:
Obierz czosnek i drobno posiekaj. Następnie ułóż go w ciemnym słoiku i zalej miodem. Słoik zakręć, odstaw w ciemne miejsce na 7 dni. Po tym czasie domowy antybiotyk jest gotowy. Przechowujemy go w temperaturze pokojowej, ale w ciemnym miejscu.
5. Przepis na nalewkę z czosnku niedźwiedziego
Dla osób dorosłych mamy także świetny przepis na leczniczą nalewkę z czosnku – ale nie zwyczajnego, tylko niedźwiedziego. Czosnek ten zawiera ogromne ilości witaminy C, korzystne dla zdrowia olejki eteryczne i wiele innych wspomagających organizm substancji. Od dawna znane są jego właściwości lecznicze i kulinarne. Jak zrobić nalewkę z tego gatunku czosnku?
Składniki:
- świeże liście czosnku niedźwiedziego,
- wódka – butelka 0,7 l, około 40%
Przygotowanie:
Liście czosnku wysusz i drobno poszatkuj. Umieść je w wysokim słoju lub szklanej butelce. Następnie ubij je drewnianym tłuczkiem. Całość powoli zalej wódką, aż do samej krawędzi naczynia, co jakiś czas potrząsają słojem, aby liście osiadły. Następnie dokładnie zamykamy naczynie, odstawiamy na 2-3 tygodnie w stosunkowo ciepłe, ale ciemne miejsce i codziennie potrząsamy słojem. Po tym czasie nalewkę możemy odcedzić do kilku mniejszych buteleczek. Możemy ją przechowywać nawet rok! Przed zażyciem, należy rozcieńczyć miksturę z wodą – a dokładniej, podajemy ok. 10 kropli na ¼ szklanki wody.