Co to jest piramida żywienia?
Piramida żywienia, a właściwie „Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej” to infografika, która przedstawia w prosty sposób najważniejsze, według specjalistów, zasady zdrowej diety oraz stylu życia. Stosując te zasady, możemy – zdaniem ekspertów – zapobiec wielu chorobom lub opóźnić moment ich wystąpienia. Zasady te są także polecane w leczeniu wielu chorób, także cywilizacyjnych, jak np. otyłość.
Za pomocą grafiki i poszczególnych poziomów eksperci przedstawili proporcje, jakie powinniśmy stosować w codziennej diecie dla poszczególnych grup produktów spożywczych. Im wyżej w piramidzie znajduje się dana grupa, tym powinniśmy mniej jej dostarczać. Istotne jednak, że produkty znajdujące się w piramidzie żywienia wysoko nie są niezdrowe, ale powinno się ich spożywać mniej. Chodzi tutaj o ilość, a nie wartość odżywczą danej grupy produktów spożywczych.
Polską piramidę żywienia opracowali naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia. Instytucja ta od lat opracowuje i publikuje normy żywienia dla populacji Polski. Najnowsza wersja piramidy żywienia powstała w 2016 roku i zastąpiła piramidę żywieniową z 2009 roku, przy czym w 2020 roku zaczął obowiązywać także tzw. Talerz Zdrowia opracowany przez PZH.
W niniejszym artykule skupiamy się jednak na piramidzie żywienia – o talerzu zdrowia piszemy w osobnych artykułach. Na bazie wskazówek z piramidy żywienia możemy komponować wiele ciekawych, pełnowartościowych posiłków, bez konieczności sprawdzania kalorii czy posiadania wiedzy z zakresu dietetyki. Zasady są naprawdę proste, a omawiamy je poniżej.
Do kogo kierowana jest piramida żywienia?
Istotne jest, że z zaleceń piramidy żywieniowej powinny korzystać osoby zdrowe i dorosłe. Dla dzieci i osób starszych przewidziano odrębne zasady zdrowego żywienia, o których piszemy w artykułach:
Wytyczne z piramidy nie sprawdzą się także w 100% u osób cierpiących na różne choroby. Na przykład osoby z cukrzycą powinny stosować zalecenia z diety cukrzycowej, natomiast osoby z chorobami wątroby powinny wdrożyć zasady z diety lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu. Z kolei osobom z nadciśnieniem tętniczym polecana jest dieta DASH. Nie da się bowiem zawrzeć w jednym schemacie żywieniowym zaleceń dla wszystkich. Z tego względu, jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, powinniśmy skonsultować się z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem, który uwzględni nasz stan zdrowia i ewentualne choroby.
Jakie zmiany w piramidzie żywienia?
Piramida Żywienia przez lata przechodziła metamorfozy. Pierwsza została opublikowana w 1992 roku (premiera światowa), a w Polsce – w 1955 roku. Polska piramida zmieniała się od tego czasu i zapewne w przyszłości czekają nas kolejne zmiany, co wynika z rozwijania wiedzy ekspertów na temat żywienia człowieka. Najnowsza piramida żywienia dla Polski została opracowana w 2016 roku i jest zgodna z ogólnymi zaleceniami światowymi przyjętymi przez WHO. Obrazuje ideę żywieniową WHO, skupiającą się na następujących punktach:
-
mniej cukru,
-
mniej soli,
-
mniej tłuszczu,
-
więcej błonnika pokarmowego.
Ponadto od 2016 roku w piramidzie żywienia zaszła ogromna zmiana: pojawiła się aktywność fizyczna. To bardzo istotne, ponieważ aktywność fizyczna powinna być, zdaniem ekspertów, traktowana na równi ze zdrową dietą jako pewnego rodzaju nierozerwalny duet. Nie będziemy bowiem zdrowi, jeśli w naszym życiu zabraknie ruchu, nawet jeśli odżywiamy się bardzo zdrowo. A korzyści wynikające z regularnej aktywności fizycznej jest wiele. To m.in.:
-
poprawa gęstości kości,
-
większa masa mięśni,
-
niższe ciśnienie krwi,
-
niższy poziom cukru we krwi,
-
niższa masa ciała,
-
niższa procentowa zawartość tkanki tłuszczowej,
-
lepsza przemiana materii,
-
poprawa samopoczucia psychicznego.
Jak interpretować piramidę żywienia?
Piramida żywienia składa się 6. poziomów – każdy z nich obejmuje różne grupy produktów. Im dana grupa znajduje się niżej, tym więcej uwagi powinniśmy jej poświęcić w diecie:
-
Poziom 1 – aktywność fizyczna: oznacza, że ruch jest niezwykle ważny dla zachowania zdrowia. Eksperci wskazują, aby podejmować regularną aktywność fizyczną każdego dnia, trwającą 30-45 minut.
-
Poziom 2 – warzywa i owoce: zaleca się, aby jeść warzywa w dużych ilościach i jak najczęściej. Minimalne spożycie warzyw i owoców wg WHO powinno wynosić na dobę 400 g, a wartość tę można zwiększyć nawet do 900 g. Jedzenie warzyw i owoców jest rekomendowane ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i korzystnych dla zdrowia antyoksydantów.
-
Poziom 3 - produkty zbożowe: powinny być składnikiem większości posiłków w ciągu dnia, gdyż są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz wiele składników mineralnych, m.in. żelazo czy cynk.
-
Poziom 4 – produkty mleczne: mleko i przetwory z mleka to zalecane źródło pełnowartościowego białka i wapnia. W tego typu produktach znajduje się także cenna dla zdrowia witamina B2. Osobom dorosłym zaleca się spożycie min. 2 porcji mleka lub przetworów mlecznych w ciągu dnia.
-
Poziom 5 – mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja: to produkty będące źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B. Według zaleceń z nowej piramidy żywienia, powinno się jednak ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jego przetworów, ale istotne, aby min. 2 razy w tygodniu jadać ryby morskie. Istotne są też nasiona roślin strączkowych, ze względu na to, że zawierają dużo białka – co jeszcze ważne zwłaszcza na diecie wegańskiej.
-
Poziom 6 – tłuszcze, nasiona, orzechy: według najnowszych zaleceń w diecie powinny znaleźć się zdrowe tłuszcze w niewielkich ilościach, takie jak oleje roślinne i orzechy – nimi powinniśmy zastąpić źródła kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli tłuszcze zwierzęce, mięso, jaja, mleko.
*Ponadto: w piramidzie żywienia zalecono dodatkowo, aby eliminować cukier, sól i słodycze, a dania doprawiać ziołami. Zaleca się także picie dużych ilości wody, a kawy i herbaty umiarkowane ilości.
Co wynika z piramidy żywienia? Jak komponować jadłospis?
Znamy już ogólne zalecenia ekspertów dotyczących zdrowego odżywiania. Jak jednak wdrożyć zasady z piramidy żywienia w życie? Jak komponować jadłospis? Wystarczy, że zapoznasz się z poniższymi wskazówkami – pomogą Ci w stosowaniu zaleceń z piramidy żywienia.
-
Jedz regularnie, co 3-4 godziny i dbaj o to, aby w ciągu dnia dostarczać 4-5 posiłków.
-
Jedz dużo warzyw i jak najczęściej. Warzywa powinny stanowić część każdego z posiłków. Pamiętaj o właściwych proporcjach w ciągu dnia: warzywa powinny stanowić 3/4 tej grupy produktowej, a owoce – 1/4.
-
Sięgaj po pieczywo i produkty zbożowe z pełnego przemiału, jak najmniej przetworzone. Przykładowo, zamiast białej bułki wybierz grahamkę, a zamiast makaronu pszennego sięgnij po pełnoziarnisty brązowy.
-
Pij min. 2 duże szklanki mleka lub zastąp je jogurtem, kefirem, ewentualnie serem (ale tylko częściowo).
-
Ogranicz spożycie mięsa czerwonego i produktów przetworzonych mięsnych. Ogólne spożycie mięsa powinno wynieść maksymalnie 0,5 kg na tydzień.
-
Jedz ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych. Ryby spożywaj min. 2 razy w tygodniu.
-
Zamiast tłuszczów zwierzęcych wybieraj roślinne (np. zamiast masła wybierz oliwę z oliwek, a zamiast smalcu do smażenia dodaj olej roślinny).
-
Ogranicz spożycie cukru i słodyczy – zamiast nich jedz słodkie owoce lub orzechy.
-
Zrezygnuj ze stosowania soli i zwracaj uwagę na to, jaką zawartość soli mają kupowane przez Ciebie produkty, wybierając te, które mają jej jak najmniej. Zamiast soli możesz użyć ziół.
-
Pij przynajmniej 1,5 płynów dziennie, z czego większość powinna stanowić woda.
-
Ogranicz spożycie alkoholu.
-
Jeśli nie jadasz mięsa i ryb, czerp białko z nasion roślin strączkowych, orzechów oraz nasion.
-
Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, sięgaj po produkty mleczne roślinne wzbogacone o wapń, żelazo oraz witaminę B12.