Drożdże – właściwości i zastosowanie
Drożdże to grzyby jednokomórkowe, które rozkładają cukry proste – dzięki temu wypieki rosną, a piwo czy wino mogą być produkowane w procesie fermentacji. Poza drożdżami piekarskimi, które są najpopularniejsze, dostępne są także drożdże instant, które powstały w procesie suszenia drożdży piekarskich.
Drożdże to cenne źródło witamin z grupy B, a także minerałów. Znajdziemy w nich np. magnez, selen, chrom, żelazo, fosfor, potas, cynk czy jod. Składniki te przede wszystkim chronią układ nerwowy, poprawiają krążenie, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacniają odporność organizmu. Mogą również regulować gospodarkę hormonalna oraz poziom cukru we krwi, a także działać antynowotworowo – dzięki zawartości antyoksydantów. Spożywanie drożdży może ponadto wspomóc regenerację oraz oczyszczanie organizmu z toksyn.
Od suplementacji drożdżowej zwykle oczekujemy jednak zahamowania wypadania włosów oraz przyspieszenia ich wzrostu, poprawy stanu cery trądzikowej lub przetłuszczającej się, wzmocnienia łamliwych paznokci. I słusznie, ponieważ właśnie takie działanie kosmetyczne ma regularne stosowanie drożdży. Możemy je przyjmować w tabletkach, w postaci maseczki stosowanej zewnętrznie lub jako napój do picia. W niniejszym artykule skupimy się właśnie na napoju drożdżowym – podpowiemy, jak go prawidłowo przyrządzić oraz jak pić.
» Przeczytaj także: Drożdże – właściwości zdrowotne i zastosowanie «
Jak pić drożdże?
Podstawowy przepis na napój z drożdży wygląda następująco:
- rozdrabniamy widelcem ½ kostki świeżych drożdży piekarskich,
- zalewamy je szklanką wrzątku,
- całość mieszamy do rozpuszczenia, a następnie przykrywamy i czekamy, aż napój ostygnie.
Drożdże do picia – jak poprawić smak napoju? O czym pamiętać?
Dla poprawy walorów smakowych napoju (drożdże nie są zbyt smaczne), można dodać – po delikatnym ostygnięciu – nieco mleka lub łyżkę miodu. Napoju nie słodzimy jednak cukrem, ponieważ ten może zmniejszyć zdrowotne właściwości mieszanki. Smak napoju drożdżowego możemy poprawić natomiast – poza miodem czy mlekiem – kakao (ale nie ekspresowym, tylko prawdziwym), kostką rosołową, herbatą lub kawą bez cukru.
Dlaczego drożdże trzeba zalać wrzątkiem?
To bardzo ważne, aby nie zalewać drożdży ciepłym mlekiem czy wodą, tylko wrzątkiem, ponieważ w przeciwnym razie drożdże dostaną się do organizmu w stanie żywym – a wówczas będą stanowić poważną konkurencję dla naszej flory bakteryjnej, zabierając z niej cenne składniki (m.in. witaminy z grupy B). Spożywanie drożdży, które nie zostały sparzone, może doprowadzić do poważnych dolegliwości układu pokarmowego. Bezpieczny napój z drożdży to taki, który został sporządzony w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, ponieważ tylko tak wysoka temperatura jest w stanie „zabić" grzyby jednokomórkowe.
Drożdże – czy mogą tuczyć?
Kostka 100 g drożdży ma 132 kcal. Jeżeli pijemy codziennie napój przyrządzony z ok. ¼ kostki drożdży (ale bez mleka czy miodu), dostarczamy zaledwie 33 kcal. A co z powiedzeniem, że można „rosnąć, jak na drożdżach”? Rzeczywiście drożdże piekarskie mogą prowadzić do wzrostu wagi ciała, ale tylko wtedy, gdy dojdzie do drożdżycy układu pokarmowego. Drożdżyca powstaje wtedy, gdy drożdże spożywamy nieprawidłowo – a konkretniej, nie sparzamy ich i jemy na surowo lub w sytuacji, gdy przesadzamy z czasem trwania kuracji – stosujemy ją powyżej 30-40 dni, bez żadnej przerwy. Aby tego uniknąć, warto codziennie pić odpowiednio przyrządzony napój drożdżowy przez np. 30 dni, a następnie zrobić miesięczną przerwę, zanim znów powrócimy do kuracji.
Kiedy picie drożdży da efekty?
Kuracja napojem drożdżowym może dać efekty już po 2 tygodniach, ale nie jest to regułą, ponieważ u niektórych osób konieczne są aż 2 kuracje po 30 dni (z miesięczną przerwą pomiędzy nimi), aby pojawiły się widoczne efekty. A czego możemy się spodziewać? Przede wszystkim zagęszczenia i przyrostu włosów, zahamowania ich wypadania, zwiększenia elastyczności, lepszego połysku. Jeśli chodzi o cerę, być może uda się opanować trądzik i ogólnie poprawić stan skóry – wzmocnić ją, wyregulować produkcję sebum oraz poprawić koloryt. Kuracja napojem drożdżowym wzmacnia także paznokcie i sprawia, że łamią się zdecydowanie w mniejszym stopniu. Dodatkowo możemy liczyć na poprawę odporności organizmu – z pewnością zmniejszy się liczba infekcji, na które zapadamy.
Czy same drożdże pomogą w walce z trądzikiem i wypadaniem włosów?
Niestety niekoniecznie. Jeżeli trądzik, zły stan skóry, wypadanie czy łamanie się włosów wynika nie tylko z niedoborów pewnych witamin, ale także z niezdiagnozowanych problemów zdrowotnych, niestety picie napoju drożdżowego nie da żadnej gwarancji, że uzyskamy zadowalające efekty. W takiej sytuacji należy udać się do lekarza. Być może mamy problem z pracą tarczycy, albo cierpimy na inne schorzenie, o którym nie mieliśmy wcześniej pojęcia. Niekiedy rozpoczęcie kuracji farmakologicznej po prawidłowej diagnozie sprawi, że wszelkie problemy z cerą czy włosami znikną, jeżeli to problem zdrowotny był powodem ich złego stanu.
Picie drożdży – opinie
Poniżej przedstawiamy kilka opinii o piciu napoju drożdżowego (opinie pochodzą z różnych for internetowych).
Polecamy także poniższe filmiki, gdzie zobaczycie efekty kuracji drożdżowej u kilku vlogerek.