Miód manuka – czym jest?
Miód manuka pochodzi z Nowej Zelnadii. Swoją popularność zawdzięcza naukowcom, którzy udowodnili jego wyjątkowe właściwości zdrowotne. Miód ten zdecydowanie góruje nie tylko w rankingach miodów, ale i w ogóle produktów prozdrowotnych – tzw. superfood. Za takie działanie trzeba jednak zapłacić – od 100 do nawet 200 zł za słoiczek 250 g. Cena jest wysoka w porównaniu z europejskimi odpowiednikami (są one kilka razy tańsze), jednak należy pamiętać, że tylko miód pozyskany w Nowej Zelandii ma tak silne działanie lecznicze, dla którego warto go kupować.
Miód manuka produkowany jest przez nowozelandzkie pszczoły zaledwie cztery tygodnie w roku (ponieważ tak krótko trwa kwitnienie krzewów manuka). Niezwykłe właściwości miodu manuka zostały odkryte dopiero w latach 30. XX wieku, kiedy to zauważono, że bydło karmione tym miodem przestało chorować – wówczas rozpoczęły się badania na właściwościami prozdrowotnymi tego produktu. Prawdziwy sukces miodu manuka nastąpił za sprawą badaczy z Drezna pod przewodnictwem prof. Thomasa Henle – którym to udało się odkryć składnik aktywny odpowiedzialny za lecznicze właściwości miodu: metyloglioksal (MGO). To związek, który występuje we wszystkich miodach, ale w miodzie manuka jest go o wiele więcej – dlatego też miód manuka uznawany jest jednogłośnie jako najskuteczniejszy i najsilniej działający leczniczo miód na rynku.
Miód manuka – w czym przewyższa inne miody?
W zwykłych miodach stężenie składnika aktywnego MGO nie jest wyższe niż 10 mg/kg. Z kolei w przypadku miodu manuka MGO jest przeciętnie od 100 do nawet 1000 mg/kg! Poza tak ogromną ilością leczniczego MGO, miód manuka zawiera inne prozdrowotne substancje, które znajdują się niemal we wszystkich miodach, np. flawonoidy, polifenole czy związki fenolowe. Pod względem chemicznym miód manuka jest podobny do miodu wrzosowego, gryczanego i spadziowego – ma jednak o wiele więcej sacharozy, co niestety przekłada się na wyższą kaloryczność.
Za największą zaletę miodu manuka uznaje się wysoką zawartość MGO, który ma udowodnione naukowo działanie antyseptyczne (antybakteryjne). Jest on na tyle silny, że może służyć do leczenia różnego rodzaju infekcji i zakażeń (np. radzi sobie w starciu z gronkowcem złocistym).
Jak działa miód manuka? Właściwości
Miód manuka zbierany na terenach Nowej Zelandii jest wyjątkowy pod względem właściwości leczniczych. Działa bowiem antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Kompleksowo wpływa na cały organizm, wyraźnie wzmacnia odporność ogólną, wspomaga leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych, poprawia krążenie krwi, poprawia pracę układu pokarmowego, leczy zmiany skórne. Dzięki temu może pomóc w wielu schorzeniach, o czym przeczytasz poniżej.
1. Miód manuka na choroby układu pokarmowego:
- poprawia pracę układu pokarmowego,
- hamuje rozwój niektórych bakterii jelitowych (np. z rodziny Enterobacteriaceae, takich jak Salmonella czy Escherichia) będących nierzadko przyczyną biegunek, zapalenia okrężnicy, zapalenia jelita cienkiego, zapalenia żołądka oraz duru brzusznego,
- łagodzi refluks żołądkowo-jelitowy,
- łagodzi biegunki,
- może być stosowany profilaktycznie przeciwko nowotworom żołądka, które powstają na skutek zakażenia się pałeczkami Helicobacter pylori.
2. Miód manuka na choroby układu oddechowego:
- wspomaga leczenie infekcji gardła i anginy,
- działa przeciwko mukowiscydozie, która prowadzi m.in. do zapalenia płuc (naukowcy potwierdzają, że miód manuka jest szczególnie pomocny w walce z mukowiscydozą – można go przyjmować w formie inhalacji).
3. Miód manuka na zmiany skórne:
- łagodzi trądzik,
- wspomaga leczenie egzemy i atopowego zapalenia skóry,
- przyspiesza gojenie ran,
- łagodzi owrzodzenia i odleżyny na skórze,
- łagodzi łojotokowe zapalenie skóry,
- łagodzi liszaje.
4. Miód manuka na choroby jamy ustnej:
- wspomaga leczenie stanów zapalnych jamy ustnej (śluzówki),
- działa profilaktycznie przeciwko powstawaniu płytki nazębnej,
- stosowany jako roztwór do płukania jamy ustnej, działa przeciwbakteryjnie,
- chroni dziąsła i ozębną przed stanem zapalnym.
5. Miód manuka na choroby wirusowe:
- wspomaga leczenie grypy i ospy wietrznej,
- w badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że miód manuka może zwalczać wirusa H1N1 (jednak badania te wymagają kolejnych potwierdzeń – jak na razie jest ich za mało),
- wspomaga leczenie półpaśca,
- wzmacnia odporność organizmu na choroby wirusowe.
6. Miód manuka na nowotwory:
- dowiedziono, że miód manuka hamuje rozwój komórek nowotworowych raka okrężnicy, gruczołu piersiowego, czerniaka,
- ze względu na swój skład może stanowić środek profilaktyczny obniżający ryzyko wystąpienia nowotworów (poprzez zwiększanie ogólnej odporności organizmu).
Miód manuka jako naturalny antybiotyk
Głównym składnikiem przeciwbakteryjnym miodu manuka jest methyloglyoxal. Innym składnikiem miodu są flawonoidy, kwasy fenolowe i estry – które również często przyczyniają się do poprawienia kondycji układu odpornościowego. Co więcej, miód manuka jest bogaty w oksydazę glukozy – enzym ten sprawia, że glukoza zostaje przekształcona w nadtlenek wodoru – a ten ma właściwości przeciwbakteryjne. W miodzie manuka znajduje się także glukonolakton, którego zadaniem jest obniżanie pH miodu – ma on również naturalne właściwości antybakteryjne. Miód manuka jest zatem naturalnym antybiotykiem o szerokim spektrum działania. Badania naukowe dowodzą, że może zabijać takie bakterie, jak:
- Escherichia coli,
- Staphylococcus aureus,
- Enterococcus,
- Pseudomonas aeruginosa,
- Streptococcus pyogenes,
- Proteus mirabilis,
- Salmonella typhimurium.
Dodatkowo miejscowe stosowanie miodu manuka na zmiany spowodowane bakterią Staphylococcus aureus, przyspiesza gojenie się ran u osób przyjmujących leki immunosupresyjne. Według badań, miód manuka może także hamować wzrost wirusa półpaśca i ospy wietrznej w ludzkich komórkach skóry, a także hamować wzrost wirusa grypy A w komórkach nerek u psa. Aby jednak potwierdzić takie działanie u ludzi, potrzebujemy większej liczby rzetelnych badań.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania tego miodu?
Miód manuka jest bardzo bezpieczny dla większości osób, ale nie oznacza to, że nie występują żadne przeciwwskazania. Miodu manuka nie powinny spożywać bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem: dzieci poniżej pierwszego roku życia, osoby mające alergię na produkty pszczele, diabetycy (ponieważ miód manuka ma wysoką zawartość sacharozy).
Jak jeść miód manuka?
Aby odczuć wszystkie korzyści ze spożywania miodu manuka, należy przestrzegać kilku prostych zasad:
- miodu nie rozcieńczamy w wodzie – spożywamy go w pierwotnej konsystencji (rozcieńczenie, zwłaszcza w ciepłej wodzie, mogłoby znacznie obniżyć jego wartości prozdrowotne – pozbawić go najcenniejszych składników),
- spożywamy codziennie 2-3 łyżeczki na czczo (lub 2 łyżeczki rano, a 1 łyżeczkę wieczorem przed snem,
- można również stosować go w formie inhalacji lub bezpośrednio na skórę (w zależności od tego, jakiego oczekujemy efektu),
- po spożyciu manuki powstrzymaj się na około 30 minut od jedzenia i picia – aby miód mógł skutecznie zadziałać.
Bibliografia
- Fearnley L, et al. Compositional analysis of manuka honeys by high-resolution mass spectrometry: Identification of manuka-enriched archetypal molecule. Food Chem 2012, 132: 948–953.
- Sato T, Miyata G. The nutraceutical benefit. Part III: Honey. Nutr 2000, 16(6): 468–469.
- Gethin G, Cowman S. Case series of use of Manuka honey in leg ulceration, Int Wound J 2005, 2(1), 10–15.
- Wilczyńska A. Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu manuka, Probl. Hig. Epidemiol 2013, 94(4):873-875.