Olej z awokado – na zdrowie i urodę. Właściwości i zastosowanie

Olej z awokado

Olej z awokado stanowi świetny, zdrowy dodatek do wielu potraw, a także doskonały kosmetyk do stosowania zarówno na włosy, jak i skórę. Jakie są właściwości oleju z awokado i jak go stosować? Dlaczego zalicza się do najzdrowszych olejów na świecie?

Olej z awokado – charakterystyka

Awokado naturalnie występuje w rejonach Ameryki Środkowej oraz południowego meksyku, ale obecnie uprawia się tę roślinę praktycznie we wszystkich tropikalnych lokalizacjach świata. Uważa się, że awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata! Podobnie sądzi się na temat oleju z niego pozyskiwanego, które cechą charakterystyczną jest duża zawartość zdrowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają m.in. za przeciwdziałanie chorobom układu sercowo-naczyniowego. Jest też pełny innych składników odżywczych, przez co stanowi największa konkurencję dla popularnej oliwy z oliwek. Ze względu na swój skład, docenia się go również w kosmetyce.

Olej z awokado jest tłoczony z miąższu, a nie z pestek, jak w przypadku innych tłuszczów. Pozyskuje się go ponadto na dwa sposoby: na gorąco lub na zimno:

  • Olej z awokado pozyskiwany na gorąco (olej rafinowany), wydobywany jest w sposób mechaniczny poprzez wyciskanie i duży nacisk. Komórki tłuszczowe są następnie rozrywane metodami enzymatycznymi oraz mechanicznymi. Niestety ta metoda sprawia, że olej zostaje pozbawiony wielu cenny składników. Przekłada się to też na barwę – jest jasna – a także smak i zapach (są mało wyczuwalne). Jednak ze względu na pozyskiwanie na gorąco, olej ten możemy wykorzystać do krótkiego smażenia, w przeciwieństwie do oleju pozyskanego na zimno.
  • Olej z awokado pozyskiwany na zimno (olej nierafinowany), jest tłoczony całkowicie naturalną metodą na zimno. To najlepsza metoda jego obróbki, gdyż nie pozbawia tłuszczu cennych składników – wszystkie są zachowane. Olej z awokado nierafinowany poznamy po zielono-brunatnej barwie, a także charakterystycznym smaku i zapachu. To idealna postać oleju z awokado do zastosowania jako kosmetyk, a także jako źródło substancji odżywczych (dodawany np. do sałatek). Nie powinno się go jednak stosować do obróbki termicznej jedzenia.

Olej z awokado: skład i właściwości

Jak już wspomnieliśmy, olej z awokado docenia się przede wszystkim za wysoką zawartość korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. W oleju z awokado znajduje się tez wiele witamin, np. dzięki witaminom z grupy B, takim jak witamina B1, B2, B3, B4, B5 i B9, a także witaminie C, olej ten można stosować w celach profilaktycznych przeciwko schorzeniom układu nerwowego. Z kolei zawartość witaminy D w oleju z awokado, korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy.

W oleju tym nie brakuje również witaminy E, która przeciwdziała m.in. procesom starzenia się skóry oraz ją wygładza. Z kolei witamina H oraz krzem, które również znajdziemy w oleju z awokado, istotnie poprawiają strukturę włosów, mają zdolność ich odbudowywania oraz zatrzymywania procesów łysienia.

Poza powyższymi witaminami, olej z awokado jest bogaty w skwalen, który odpowiada za wzmacnianie odporności, a także potas, który to reguluje komunikację między komórkami organizmu i ma korzystny wpływa na obniżanie stężenia „złego” cholesterolu LDL.

W 100 g oleju z awokado znajdziemy minimum:

  • 370 IU witaminy A,
  • 4 mg witaminy C,
  • 0,8 IU witaminy E,
  • 0,08 mg witaminy B1,
  • 0,08 mg witaminy B2,
  • 1,05 mg witaminy B3,
  • 0,8 mg witaminy B5,
  • 0,2 mg witaminy B6,
  • 2,3 mg biotyny,
  • 0,02 mg kwasu foliowego,
  • 1 mg choliny.

To minimalne wartości występujące w przypadku owoców, które zostały zebrane później. Jeśli zbiory następują stosunkowo wcześnie, powyższe zawartości poszczególnych składników mogą być znacznie wyższe (np. choliny może być aż 22,2 mg).

Olej z awokado: właściwości prozdrowotne

Poniżej zamieszczamy podsumowanie, jakie właściwości i zastosowanie może mieć olej awokado, jeśli chodzi o korzyści dla zdrowia.

Olej z awokado - działanie na włosy i skórę
Olej z awokado - działanie na włosy i skórę

1. Profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego

Olej z awokado ma doskonały wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy, istotnie zmniejszając poziom złego cholesterolu, a także – co ciekawe – obniżając ciśnienie krwi, więc można go stosować jako środek profilaktyczny przeciwko nadciśnieniu tętniczemu. Takie działanie sprawia, że obniżamy ryzyko takich chorób, jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

2. Profilaktyka chorób narządu wzroku

W oleju z awokado znajduje się luteina, która jest bardzo ważna dla prawidłowego widzenia i odpowiedniej pracy narządu wzroku. Co ważne, człowiek nie jest w stanie jej sam wytworzyć w organizmie i konieczne jest jej dostarczanie wraz z dietą. W przypadku niedoborów luteiny, może dojść do wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub zaćmy.

3. Zmniejszanie objawów zapalenia stawów

Olej z awokado może również pomagać w leczeniu artretyzmu, gdyż zmniejsza ból i sztywność stawów, którego podłożem jest choroba zwyrodnieniowa ze stanem zapalnym.

4. Profilaktyka chorób jamy ustnej

Sugeruje się również, że olej ten może wspomagać leczenie chorób jamy ustnej, w tym zapalenia dziąseł i uzębienia, które skutkują niszczeniem kości lub/i tkanek wokół zębów (w efekcie dochodzi do utraty zębów).

5. Leczenie chorób skóry

Ostatnia ważna prozdrowotna właściwość, to korzystne działanie na skórę i różnego rodzaju stany zapalne i patologie, np. atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik.

Olej z awokado na włosy - efekty przed i po. Źródło: Wizaż
Olej z awokado na włosy - efekty przed i po. Źródło: Wizaż

Olej z awokado na urodę: działanie na włosy i skórę

Olej z awokado tłoczony na zimno to częsty składnik wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry lub włosów. Świetnie zastępuje wszelkie oliwki do natłuszczania ciała czy balsamy do jego pielęgnacji. Sprawdzi się też w celu nawilżenia i regeneracji włosów. Co ważne, olej z awokado bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu, jak większość innych olejów. Jakie dokładnie ma działanie na włosy i skórę? Wyjaśniamy poniżej.

Olej z awokado - właściwości prozdrowotne
Olej z awokado - właściwości prozdrowotne

1. Olej z awokado na skórę

Regularne stosowanie oleju z awokado na skórę sprawia, że staje się ona gładka – zwłaszcza skóra na twarzy – a to za sprawą obecności witaminy E, która odpowiada m.in. za hamowanie procesów starzenia i procesów zapalnych. Olej ten ponadto doskonale nawilża, przez co skóra staje się miękka i bardziej jędrna, a także ukojona (zmiany zapalne są złagodzone). Dodatkowo olej z awokado wyrównuje koloryt skóry i skutecznie reguluje poziom jej nawilżenia, zapobiegają przesuszaniu. Kolejną korzyścią jest działanie tego oleju na uporczywy trądzik, gdyż składniki oleju przenikają w głąb skóry, łagodząc stany zapalne, które powstały na skutek zatkanych gruczołów łojowych.

Warto jednak zwracać uwagę na to, jaki olej kupujemy, gdyż powyższe działanie wykazują oleje nierafinowane, a więc pozyskiwane na zimno. Podczas takiego tłoczenia są zachowane składniki odżywcze. Natomiast oleje rafinowane (tłoczone na gorąco) niestety są pozbawione wielu cennych substancji i nie wykazują zatem tak efektownego działania. Kupując olej z awokado upewnij się ponadto, że w składzie znajduje się w 100% sam olej, bez dodatkowych substancji.

2. Olej z awokado na włosy

Olej z awokado może być także stosowany jako kosmetyk na włosy – również powinien być w tym celu wykorzystany olej tłoczony na zimno, nierafinowany, gdyż tylko wtedy dostarczymy kosmykom najwięcej substancji odżywczych. Olej z awokado dobrej jakości będzie m.in. nawilżał włosy, wzmacniał je i regenerował. Dzięki zawartości biotyny, może dodatkowo zapobiegać nadmiernemu wypadaniu włosów, jeśli przyczyną takiego stanu jest niedobór biotyny. Badania wykazały ponadto (badania z 2015 roku opublikowane w International Journal of Trichology), że olej z awokado pomaga uszczelniać komórki naskórka oraz zapobiegać łamliwości włosów.

Zaletą stosowania oleju z awokado na włosy jest również łatwe wchłanianie się w pasma oraz skórę głowy, ochrona przed utratą nawilżenia, intensywna regeneracja i odżywienie, hamowanie wypadania włosów, zapewnienie blasku i zdrowia kosmyków.

Olej z awokado można stosować na włosy np. jako serum, które będzie połączeniem ok. 30 g oleju z awokado z ok. 3-6 kroplami olejku z lawendy. Można również wykorzystać go do zabiegu olejowania włosów, o którym piszemy TUTAJ.

Olej z awokado: zastosowanie w kuchni

Olej z awokado ma lekko orzechowy. Jeżeli jest tłoczony na zimno, nadaje się tylko do potraw bez obróbki termicznej, natomiast rafinowany – czyli tłoczony na gorąco – może być wykorzystywany np. do krótkiego smażenia.

Nierafinowany olej z awokado można z powodzeniem stosować do różnych potraw na zimno, np.:

  • świeżych sałatek na zimno jako składnik dressingu,
  • dodatek do makaronu,
  • dodatek do ravioli,
  • dressing do warzyw gotowanych na parze,
  • zamiennik dla masła do smarowania pieczywa,
  • zamiennik oliwy w pesto ze świeżych ziół,
  • składnik marynaty do mięs i ryb.

Z kolei olej rafinowany – pozyskiwany na gorąco – możemy używać do smażenia, pieczenia i grillowania rozmaitych potraw. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na wykorzystanie oleju awokado – zarówno rafinowanego, jak i nierafinowanego – w kuchni.

1. Przepis nr 1

To przepis na sałatkę do pieczonego lub grillowanego mięsa. Potrzebujemy:

  • kilka pomidorów,
  • 1 ogórek,
  • 1 paprykę czerwoną,
  • sałatę,
  • czerwoną cebulę,
  • ocet jabłkowy,
  • olej z awokado,
  • przyprawy do smaku.

Składniki dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i wszystko wkładamy do miski. Można dodać także pokrojony w kostkę ser żółty, co urozmaici sałatkę. Po wymieszaniu składników możemy przejść do wykonania dressingu. Łączymy olej z awokado razem z octem i przyprawami, po czym polewamy taką mieszanką przygotowaną sałatkę.

2. Przepis nr 2

To przepis na bardzo smaczną pastę kanapkową z awokado – świetnie komponuje się z pieczywem pełnoziarnistych i plasterkiem ugotowanego jajka na twardo! Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 2 sztuki awokado,
  • ½ szklanki oleju z awokado,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn,
  • przyprawy do smaku,
  • puszkę białek fasoli,
  • 100 g sera feta.

Do pojemnika od blendera wkładamy odsączoną fasolę, dodajemy olej, sok z cytryn, czosnek, przyprawy i ser. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy ją do pojemnika i wkładamy do lodówki. Gotowe!

3. Przepis nr 3

To przepis na przepyszne, pożywne danie: chilli z awokado, ryżem i indykiem. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 300 g zmielonego fileta z indyka,
  • ½ szklanki ryżu,
  • 1 cebulę i 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżkę oleju z awokado tłoczonego na gorąco,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • ½ puszki czerwonej fasoli,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 2 sztuki awokado,
  • 1/3 szklanki tartego sera żółtego,
  • przyprawy do smaku (kmin rzymski, ostra i słodka papryka, chilli, oregano, pieprz, sól).

Na patelni szklimy na oleju z awokado cebulę pokrojoną w kostkę i starty czosnek. Dodajemy mięso i obsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, wsypujemy suchy ryż, fasolę i kukurydzę oraz bulion. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem od momentu zagotowania przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy starty ser oraz obrane i pokrojone w kostkę awokado, wcześniej skropione sokiem z cytryny i doprawione solą.

Ile kosztuje olej z awokado? Czy warto go kupić? Cena i opinie

Olej z awokado tłoczony na zimno kosztuje od ok. 20 zł wzwyż za butelkę 250 ml. Olej tłoczony na gorąco będzie nieco tańszy – o jakieś 20-30%.

Odpowiadając na pytanie, czy warto kupić olej z awokado, możemy z całą pewnością polecić ten produkt, gdyż ma on naprawdę szerokie zastosowanie i możemy stworzyć z niego doskonale działający kosmetyk, zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów. Dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i minerałów, warto kupić go w celach zdrowotnych – tym bardziej, że ma szerokie zastosowanie i możemy go z łatwością dodawać do wielu potraw. Ma przy tym dość neutralny smak, więc powinien przypaść do gustu większości osób.

Bibliografia

  • Costagli G i in., Avocado Oil Extraction Processes: Method for Cold-Pressed High-Quality Edible Oil Production Versus Traditional Production, Journal of Agricultural Engineering, 2015, 46 (3), 115-122.
  • Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B.: Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 2012; 1(80): 27-44.
  • Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J.: Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Probl Hig Epidemiol, 2012; 93(4): 871-875.
  • Achremowicz K., Szary-Sworst K.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 2005; 3(44): 23-35.
  • Flores M. et al., Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications, Molecules 2019.