Nalewka z pigwy, sok i konfitura – lecznicze przetwory z pigwy

Nalewka z pigwy, sok, konfitura - przepisy i właściwości

Pigwa ma więcej witaminy C niż jabłko i cytryna! Można z niej zrobić pyszną nalewkę, wzmacniający odporność syrop czy też smaczny sok (z cukrem lub bez), który można dodawać do herbaty w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Zobaczcie najlepsze przepisy na wykorzystanie zdrowych owoców pigwy!

Dlaczego warto spożywać soki, dżemy i nalewki z pigwy?

Pigwa nazywana jest owocem odporności oraz płodności – ma bowiem wyjątkowe właściwości, działające bardzo korzystnie na nasz organizm. Wynika to m.in. z wysokiej zawartości kwasów organicznych, garbników, oleju lnianego, witaminy C i pektyn. Dzięki tym składnikom sięganie po syrop, sok, konfiturę albo nalewkę z pigwy, zmniejszy ryzyko zakażenia infekcją – owoce pigwy polecane są w leczeniu objawów grypy i przeziębienia. Pigwa działa także korzystnie na dolegliwości układu pokarmowego.

Jak wygląda pigwa? Jej owoce przypominają gruszkę, ale często krzew ten mylony jest z inną rośliną – pigwowcem japońskim (jego owoce są twardsze i kwaśniejsze). W polskich warunkach owoce pigwy dojrzewają we wrześniu i październiku. Niestety nie nadają się do spożycia na surowo – muszą być przetwarzane. Ale możliwości jest wiele, ponieważ z pigwy można zrobić wiele pysznych przetworów na różne okazje, m.in.: miód, marmoladę, powidła, kompot, dżem, nalewkę, syrop, sok, pastę oraz wino. Aby wzmocnić lecznicze działanie przetworów z pigwy, można do nich dodać miód.

Na co pomagają przetwory z pigwy?

Owoce pigwy są źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które mają m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne, przeciwstarzeniowe, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwcukrzycowe. Pigwa jest także bogata w witaminę A, B6, C, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dostarcza także cennych soli mineralnych, np. wapń, potas, cynk, magnez, żelazo oraz fosfor. Z tych powodów pigwa ma naprawdę szerokie zastosowanie lecznicze – zobaczcie poniżej.

1. Przetwory z pigwy na przeziębienie i grypę

Dzięki witaminie C, pektynom, olejkowi lotnemu i kwasom organicznym, pigwa wzmacnia nasz układ odpornościowy. To bardzo dobry, naturalny środek na wzmocnienie odporności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Na korzyść naszego układu immunologicznego działają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. Owoce zawierają ponadto cenne minerały, które wzmacniają naturalną barierę ochronną organizmu. Współczesna medycyna naturalna rekomenduje spożywanie soku z pigwy lub syropu z dodatkiem miodu, na suchy kaszel, przeziębienie, grypę, a także profilaktycznie w czasie jesieni i zimy.

2. Owoce pigwy wspomagają trawienie i odchudzanie

W tym zastosowaniu surowcem leczniczym są nasionka pigwy, z których można przygotować napar albo macerat. Takie przetwory pomogą w walce z niestrawnością, zgagą czy refluksem. Polecane są zwłaszcza podczas nadmiernej fermentacji jelitowej, biegunek, a także przy stanach zapalnych układu pokarmowego, uszkodzeniach śluzówki żołądka czy nieżycie żołądka i jelit. Warto również wiedzieć, że zarówno owoce, jak i nasiona pigwy, mają zdolność pobudzania procesów trawienia, wspomagając naturalnie przemianę materii – a z tego powodu ich spożywanie będzie korzystne podczas np. diety odchudzającej. Owoce pigwy działają również korzystnie na wątrobę.

3. Pigwa na zdrową skórę i mocne włosy

Pigwa jest pełna antyoksydantów, których rolą jest m.in. zwalczanie wolnych rodników – a te z kolei odpowiadają za procesy starzenia się skóry i powstawanie zmarszczek. Warto zatem stosować pigwę także zewnętrznie, sięgając po kremy czy maseczki z wyciągiem z jej owoców. Pigwa ma również działanie regenerujące włosy, nawilżające je i pobudzające do odbudowy – sięgajmy zatem po szampony, odżywki i maski do włosów z dodatkiem wyciągów z owoców pigwy.

4. Inne właściwości lecznicze przetworów z pigwy:

  • obniżanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych,
  • zmniejszanie ryzyka depresji, poprawianie samopoczucia,
  • regulowanie pracy wątroby i żołądka,
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu,
  • obniżanie ciśnienia,
  • regulacja poziomu glukozy.

Soki, nalewki i inne przetwory z pigwy – przeciwwskazania

Czy są przeciwwskazania do stosowania z pigwy? Niestety tak. Pigwy nie powinny jeść osoby, które chorują na zapalenie opłucnej lub mają przewlekłe zaparcia. Na pigwę powinny również uważać osoby, które pracują głosem, czyli lektorzy, radiowcy, śpiewacy czy aktorzy, ponieważ owoce pigwy niestety mogą nieco podrażniać krtań. Jeśli chodzi o ciążę i karmienie piersią, nie wykazano, aby pigwa miała jakiekolwiek szkodliwe działanie, dlatego jej spożywanie (oczywiście z umiarem) wydaje się bezpieczne. Warto jednak skonsultować z lekarzem decyzję, zanim zaczniemy regularne stosowanie przetworów z pigwy.

Nalewka z pigwy – właściwości i przepisy

Zanim przejdziemy do przedstawiania przepisów na nalewkę z pigwy, zwróćmy uwagę na owoce, które w nich wykorzystamy. Owoce pigwy dojrzewają dość późno, bo na przełomie września i października. Warto je pozostawić na krzewie jeszcze chwilę po dojrzeniu, o ile nie opadają, ponieważ będą smaczniejsze – wytrącą swój gorzkawy posmak, zwłaszcza wtedy, gdy przetrwają pierwszy, lekki przymrozek. Jeśli owoce zaczną opadać zanim przymrozki się pojawią, możemy je zebrać i samodzielnie przemrozić przed przetwarzaniem. Wystarczy włożyć je do zamrażalnika na ok. 1 dobę. Warto wiedzieć, że owoce pigwy mają sporo pektyn, a więc nieco żelują nalewkę i sprawiają, że staje się ona nieco bardziej gęsta i galaretowata.

Dlaczego warto przygotować samodzielnie nalewkę z pigwy? Przede wszystkim taki napój ma wspaniały smak: jest słodki, aromatyczny, z nutą smaku gruszek. Największą jednak zaletą nalewki z pigwy jest jej działanie lecznicze, które zawdzięcza głównie dużej zawartości witaminy C i pektyn. Picie nalewki z pigwy regularnie, ale w niewielkich ilościach, z pewnością poprawi naszą odporność na przeziębienia czy grypę. A zawarte w niej składniki odżywcze sprawią, że organizm zostanie wzmocniony, co również przyda się w okresie jesieni i zimy, podczas wzmożonej ilości zachorowań. Picie nalewki z pigwy będzie działać bakterio- i i wirusobójczo. A to nie wszystko! Nalewka z pigwy korzystnie wpłynie na układ pokarmowy, poprawiając trawienie i niwelując uczucie zgagi.

Przepis nr 1. Nalewka z pigwy na spirytusie

Nalewka z pigwy na spirytusie jest bardzo prosta w przyrządzeniu – bez problemy zrobi ją nawet laik. Wystarczy zebrać ok. 1 kg owoców pigwy, umyć je, dokładnie osuszyć (ewentualnie przemrozić) i pokroić w ósemki. Owoce wkładamy do słoja, zasypujemy ok. 1 kg cukru, odstawiamy na ok. 2 tygodnie do ciemnego miejsca. Po tym czasie zlewamy syrop mieszamy go z ok. 1 l spirytusu 95%. Jeżeli zależy Ci na nieco łagodniejszym napoju, możesz dodać np. 700 ml spirytusu i 300 ml przegotowanej, chłodnej wody. Odstawiamy słój na ok. 3 tygodnie, następnie filtrujemy napój. Gotowe!

Przepis nr 2. Nalewka z pigwy na wódce

Zamiast spirytusu, możesz dodać do nalewki wódkę 40%. W tym celu do słoika wkładamy pokrojone i pozbawione nasion owoce pigwy (ok. 1 kg), zasypujemy ok. 0,5 kg cukru i odstawiamy słoik na 2-3 dni, aby owoce puściły sok. Taki nastaw następnie zalewamy wódką i zakręcamy słój, odstawiając go na ok. 4 tygodnie w ciemne miejsce. Codziennie potrząsamy słojem, aby dokładnie rozpuścić cukier. Po tym czasie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Pozostawiamy je na leżakowanie w ciemne miejsce na ok. 4 miesiące.

Przepis nr 3. Nalewka z pigwy z rumem i miodem (bez cukru)

Miodowa nalewka z pigwy jest wg wielu najsmaczniejsza. Można ją także przyrządzić z dodatkiem rumu oraz pomarańczy, rezygnując z cukru – taki napój będzie istnym rarytasem na zimowe dni. Jak zrobić nalewkę z miodem i rumem? Potrzebujemy ok 1 kg dojrzałych owoców pigwy, 3 łyżki miodu lipowego, 100 ml rumu, 0,5 l wódki 40% oraz wyciśnięty z 1 pomarańczy sok oraz skórka z jej połowy. Przygotowanie: owoce myjemy, kroimy, usuwamy nasiona, wrzucamy do słoja i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce, aby puścił sok. Po tym czasie dodajemy miód, rum i wódkę, a także sok i startą skórkę z pomarańczy. Zakręcamy słoik i odstawiamy do ciemnego miejsca na ok. 6 tygodni, po czym filtrujemy napój przez gazę. Następnie rozlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy je do leżakowania na kilka miesięcy, aby zyskała aromatu i pełni smaku.

Przepis nr 4. Nalewka z pigwy z miodem (bez cukru)

Nalewkę z pigwy można też przyrządzić tylko z miodem. Potrzebujemy 2 kg owoców pigwy, 1 l spirytusu oraz 1 l miodu. To nalewka bez cukru! Owoce myjemy, osuszamy i kroimy, a następnie wkładamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy do leżakowania na ok. 2 miesiące. Po tym czasie owoce odcedzamy, a do płynu dodajemy miód. Całość jeszcze dokładnie cedzimy przez sitko, rozlewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące do leżakowania.

Sok i konfitura z pigwy – właściwości i przepisy

O ile nalewki można podawać tylko dorosłym, o tyle soki, syropy, dżemy i konfitury mogą spożywać wszyscy, ponieważ są bezpieczne – także dla dzieci, osób starszych czy kobiet w ciąży. Takie przetwory mają cenne właściwości lecznicze i działają profilaktycznie przeciwko przeziębieniom czy grypie – warto więc je regularnie spożywać! Zobaczcie poniżej najlepsze przepisy.

Przepis nr 1. Sok z pigwy na przeziębienie

Najpopularniejszy jest sok, więc od niego zaczniemy. Potrzebujemy do tego ok. 1 kg świeżych owoców pigwy i miodu (najlepiej lipowego albo gryczanego). Owoce kroimy na 4 części (nie obieramy ich ze skórki!), drążymy pestki i kroimy kawałki na mniejsze plasterki. Układamy je warstwowo w słoju, a każdą warstwę zalewamy odrobiną miodu (lub przysypujemy cukrem). Słoik zamykamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni, codziennie nim potrząsając. Powstanie syrop, który można przelać do mniejszych słoiczków i zapasteryzować ok. 10 minut. Syrop można spożywać w oryginalnej, gęstej konsystencji np. na ból gardła i kaszel, albo rozrzedzić z wodą, aby powstał pyszny sok. tego typu syrop lub sok doskonale smakuje jako dodatek do herbaty albo polewa na naleśniki.

Przepis nr 2. Konfitura z pigwy na zimę

Konfitura również może być dodana do herbaty albo do deserów – to równie popularne rozwiązanie, co sok. Jak ją zrobić? Myjemy 1,5 kg owoców pigwy, obieramy je ze skórki i kroimy w ósemki. Kolejny krok to czyszczenie owoców z nasion i krojenie na małe kawałki (można też je zetrzeć na tarce). Wrzucamy owoce do garnka z zagotowaną wodą, gotując do miękkości przez ok. pół godziny. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie odcedzamy owoce przez sitko albo gazę i przekładamy na patelnię. Zasypujemy je cukrem lub zalewamy miodem, dodajemy cynamon i podsmażamy, aż mieszanka będzie bardzo gęsta i nabierze pomarańczowej barwy (cały proces trwa ok. pół godziny). Konfiturę przekładamy od razu do słoiczków, aby zaciągnęły. Możemy ewentualnie je dodatkowo zapasteryzować, aby mieć pewność, że konfitura się nie zepsuje.