Nalewka z aronii – właściwości
Dlaczego warto pić nalewkę z aronii? Powodów jest kilka. Napój ten ma wysoką wartość odżywczą, ponieważ owoce aronii są bogatym źródłem witaminy P (bioflawonoidów), przez co mają działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. W nalewce z aronii znajdziemy także sporo taniny, która wykazuje m.in. działanie antynowotworowe. Ponadto spożywając owoce aronii, dostarczamy naszemu organizmowi wysokie dawki witaminy B2 i B3, witaminy C, witaminy E, kwasu foliowego oraz cennych minerałów: żelaza, boru, jodu, wapnia, miedzi czy manganu.
»Dowiedz się więcej na ten temat! Sprawdź artykuł: „Aronia – właściwości lecznicze i zastosowanie”«
Właściwości nalewki z aronii
- Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego. Pomaga podczas przewlekłych bóli brzucha, zaparć i wzdęć, a także łagodzi nudności. Ma pozytywne działanie na pracę trzuski i wątroby.
- Obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa poziom dobrego cholesterolu, dzięki zawartej w owocach rutynie oraz antocyjanom. Substancje te sprawiają, że cholesterol nie odkłada się w tętnicach, co bezpośrednio wpływa na zahamowanie rozwoju miażdżycy. Przetwory z aronii ponadto skutecznie obniżają ciśnienie krwi.
- Aronia obniża poziom cukru we krwi i wspiera produkcję insuliny – jest więc zaleca osobom zmagającym się z cukrzycą.
- Regularne spożywanie przetworów z aronii wpływa na poprawę funkcjonowania narządu wzroku, minimalizując np. ryzyko zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej.
- Owoce aronii jest wskazane osobom, które pracują przed komputerem, ponieważ niwelują szkodliwy wpływ światła niebieskiego z monitorów.
- Nalewka z aronii poprawia funkcje układu sercowo-naczyniowego, regulując przepuszczalność naczyń i zwiększając ich elastyczność. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału, udaru, zakrzepów, żylaków czy nadciśnienia.
- Poprawia wygląd skóry, ponieważ jest bogata w przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki – a te odpowiadają m.in. za procesy starzenia się skóry.
- Zawartość przeciwutleniaczy ma również znaczenie w temacie profilaktyki przeciwnowotworowej. Aronię uznaje się za owoc, który może przeciwdziałać wielu nowotworom.
Nalewka z aronii – jaki wybrać alkohol?
Alkohol jest szkodliwy dla naszego organizmu, ale w przypadku nalewek jest nieco inaczej, ponieważ owocowe nalewki zawierają wiele cennych witamin i minerałów, korzystnych dla zdrowia. Alkohol dodawany do nalewki sprawia, że substancje te mają silniejsze działanie, ponieważ dochodzi do ekstrahowania – czyli wyodrębniania z owoców najcenniejszych składników, właśnie za pomocą alkoholu. Dzięki alkoholowi, cenne składniki odżywcze zostają w nalewce i nie ulegają przez bardzo długi czas rozpadowi. Duże znaczenie ma jednak alkohol zastosowany do nalewki z aronii. Im jest mocniejszy, tym lepsze będzie miał właściwości konserwujące składniki odżywcze. Z drugiej jednak strony, jeśli jest za mocny, może utrudnić wydobycie prozdrowotnych właściwości z owoców, dlatego zaleca się umiar i znalezienie tzw. złotego środka. W przepisach poniżej podpowiadamy, jaki alkohol będzie najlepiej nadawał się do nalewki z aronii.
Nalewka z aronii – najlepszy przepis!
Istnieje wiele przepisów na nalewkę z aronii – i każdy z nich wydaje się obiecujący, ale kto nie chciałby posmakować naprawdę słodkiej i wyrazistej nalewki, niczym od babci? Poniżej przedstawiamy sposób, na bardzo dobrą – według wielu najsmaczniejszą – nalewkę z aronii. A jest on również bardzo prosty w wykonaniu!
Składniki nalewki z aronii:
- 2 kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców z aronii
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l spirytusu 96%
- 0,5 l wody
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie myjemy, odrywamy szypułki, odsączamy, osuszamy, a następnie wkładamy do zamrażarki na 2 pełne dni (48 godzin).
- Zamrożone owoce aronii wsypujemy do dużego słoika i zalewamy 0,5 l spirytusu wymieszanego z 0,5 l zagotowanej (ale ostudzonej) wody. Ważne, aby spirytus wlewać do wody, a nie na odwrót. Słój odkładamy na 4 tygodnie.
- Po upływie miesiąca, zlewamy pierwszy nastaw i możemy zasypać owoce cukrem. Odstawiamy mieszankę na 7 dni w ciemne miejsce. Nie wylewaj nastawu – będzie Ci on później jeszcze potrzebny! W czasie tych 7 dni należy codziennie potrząsać słojem, aby cały cukier miał szansę się rozpuścić.
- Po 7 dniach powstanie syrop, który należy przecedzić przez gazę albo pieluchę z tetry.
- Na sam koniec łączymy oba nastawy i przelewamy do docelowych buteleczek – najlepiej z ciemnego szkła. Nalewkę odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie będzie pyszna, słodka i gotowa do spożycia!
Inne przepisy na nalewkę z aronii
Popularne są również inne wersje nalewki z aronii, np. z imbirem, kardamonem, wiśnią, goździkami czy cytryną. Zobaczcie je poniżej! Koniecznie dajcie znać, który z nich wypróbowaliście!
Przepis nr 1. Nalewka z aronii z imbirem
Składniki:
- 1 kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
- ¾ l wódki
- ½ kg cukru lub miodu
- korzeń imbiru – ok. 2-3 cm
- laska wanilii
Przygotowanie:
Owoce myjemy, wsypujemy do dużego słoika, zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem, dodajemy świeży, pokrojony w kostkę korzeń imbiru, a także przeciętą na pół laskę wanilii. Całość zalewamy wódką. Słój stawiamy w nasłonecznionym miejscu, dokładnie go zamykając. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, aby ułatwić rozpuszczanie się cukru. Po ok. miesiącu przecedzamy mieszankę przez sitko, przelewamy do mniejszych butelek z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne oraz chłodne miejsce na ok. 6 miesięcy.
Przepis nr 2. Nalewką z aronii i wiśni
Składniki:
- 3 l wody
- 2 kg przemrożonych i odszypułkowanych owoców aronii
- 400 liści wiśni
- 0,2 kg cukru
- 1 l spirytusu 96%
- 20 g kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Owoce aronii oraz liście wiśni dokładnie myjemy. Wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, zasypujemy całość cukrem i zagotowujemy (po doprowadzeniu do gotowania, trzymamy garnek na małym ogniu przez jeszcze pół godziny). Po ugotowaniu odstawiamy garnek na 24 godziny w ciemne miejsce. Po upływie doby, przecedzamy mieszankę przez sitko i dodajemy kwasek cytrynowy. Następnie dodajemy spirytus, wszystko mieszamy i rozlewamy do mniejszych butelek. Nalewka powinna leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu przez ok. 6 miesięcy.
Przepis nr 3. Nalewka z aronii z kardamonem i imbirem
Składniki:
- 1 kg przemrożonych i odszypułkowanych owoców aronii
- 1 l spirytusu 96% lub 1 l wódki
- 1,5 laski wanilii
- ok. 3 centymetry imbiru
- 3 ziarenka kardamonu
Przygotowanie:
Owoce myjemy i wkładamy do słoja. Dodajemy cukier, kardamon, przekrojoną wanilię i imbir (pokrojony w kostkę), zalewamy całość wódką. Słój odkładamy (szczelnie go zamykając) na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie potrząsamy słojem. Po 3 tygodniach odcedzamy nalewkę i przelewamy do butelek. Odstawiamy je na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
Przepis nr 4. Nalewka z aronii z goździkami
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 5 goździków
- 1 kg cukru
- 2 laski wanilii
- 1 l wódki
Przygotowanie:
Owoce myjemy i wkładamy do dużego słoja. Dodajemy przekrojoną wanilię oraz goździki, całość zasypujemy cukrem. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 2 dni w mocno nasłonecznione miejsce. Kilka razy dziennie potrząsamy słoikiem. Po tym czasie wlewamy do niego wódkę i ponownie zamykamy słój. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po 2 tygodniach odcedzamy mieszankę i przelewamy do małych butelek. Odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
Przepis nr 5. Nalewka z aronii z cynamonem, pomarańczą i goździkami
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- kawałek kory cynamonu lub szczypta cynamonu mielonego
- ½ laski wanilii
- 0,5 l spirytusu 96%
- 0,5 l wódki
- 5 goździków
- cienko pokrojona skórka z 1 cytryny
- cienko pokrojona skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Owoce myje i wkładamy do większego naczynia, lekko ugniatając. Dodajemy wanilię, skórki z pomarańczy i cytryny. Mieszamy spirytus z wódką i zalewamy płynem wszystkie owoce. Odstawiamy naczynie do ciepłego miejsca na 30 dni (naczynie musi być szczelnie zamknięte). Po miesiącu nalewkę zlewamy do osobnego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i mieszamy poprzez potrząsanie. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 7 dni – aż cukier się całkowicie rozpuści. Po tym czasie syrop zlewamy przez gazę i dodajemy do wcześniej odsączonej nalewki. Całość mieszamy i rozlewamy do mniejszych butelek. Odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.