Nalewka z malin – właściwości prozdrowotne
Polska uchodzi za największego producenta malin w Europie – nic więc dziwnego, że spożywanie maliny w różnych formach jest tak popularne. Wynika to również z cennych właściwości tego owocu. Już przez starożytnych Greków malina była wykorzystywana w celach leczniczych, gdyż wykazuje m.in. działanie przeciwzapalne, ściągające czy napotne.
Obecnie stosuje się ją także ze względów smakowych – m.in. do wyrobu soków, przecierów czy domowych nalewek, o których mówimy w niniejszym artykule. Jak dokładnie działają nalewki z malin? Popularna malinówka wykorzystywana jest głównie w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko infekcji jest większe (głównie na przeziębienia). Oczywiście spożywanie nalewki powinno być uzgodnione z lekarzem, ponieważ powstaje ona z wykorzystaniem alkoholu – a ten nie dla każdego jest bezpieczny – zwłaszcza, jeśli przyjmujemy leki na stałe lub cierpimy na przewlekłe choroby.
Sprawdź także przepis na nalewkę z aronii, nalewkę z wiśni oraz nalewkę z pigwy.
Jakie właściwości mają maliny?
Nalewka ta ma podobne właściwości, co owoce, z których jest wytwarzana. Owoce malin są m.in. źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz witaminy C. Jest bogata także w minerały, takie jak wapń, potas, żelazo czy magnez. Maliny uchodzą ponadto za dobre źródło kwasów organicznych, takich jak kwas askorbinowy czy jabłkowy, które również korzystnie wpływają na zdrowie. Dodatkowo w malinach znajdziemy kwasy fenolowe, naturalne flawonoidy i garbniki – to właśnie dzięki tym składnikom maliny wykazują szerokie działanie prozdrowotne, np. przeciwbakteryjne czy usprawniające trawienie. Jak dokładnie maliny mogą działać na organizm? Zobaczcie poniżej.
1. Ochrona przed chorobami sercowo-naczyniowymi
Maliny mają właściwość obniżania ciśnienia tętniczego oraz sprawiają, że śródbłonek naczyń krwionośnych jest lepiej chroniony przed dysfunkcją. Z tego względu przetwory z malin stanowią niejako ochronę przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Podobne właściwości wykazuje przygotowana z malin nalewka. Istotne jest jednak, aby była spożywana z umiarem – w takiej sytuacji pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zahamować rozwój miażdżycy (dzięki minerałom, takim jak potas, magnez czy wapń), a także wzmocnić serce. Dodatkowo dzięki temu, że zawiera żelazo i miedź, może mieć działanie krwiotwórcze, a więc zapobiegać anemii.
2. Malinówka ma potencjał przeciwnowotworowy
Okazuje się, że malinówka może hamować rozwój chorób nowotworowych – a to za sprawą polifenoli, które są silnymi antyoksydantami, w tym m.in. kwasowi elagowemu (związek ten hamuje pierwszy etap inicjacji procesu nowotworowego), który to zobojętnia szkodliwe działanie cząsteczek tlenu uszkadzających komórki organizmu. Antyoksydanty wzmacniają ogólną odporność organizmu i wykazują działanie przeciwnowotworowe (takie działanie jest udowodnione w przypadku raka piersi, trzustki, skóry, płuc, gardła, prostaty i okrężnicy).
Nalewka z malin ma duży potencjał antyoksydacyjny, ponieważ zawiera antocyjany, elagotaniny oraz flawonoidy – a te naturalnie wspierają organizm przeciwko szkodliwemu działaniu wolnych rodników.
3. Nalewka z malin działa przeciwbakteryjnie
Nalewka z malin odmiany „malina właściwa” oraz „malina moroszka”, ma duży potencjał, jeśli chodzi o działanie przeciwbakteryjne – odmiany te są bowiem bogate w składniki, które skutecznie wspomagają organizm w walce z zakażeniami bakteryjnymi.
4. Maliny w walce z RZS
Reumatoidalne zapalenie stawów to uciążliwa choroba, z którą ciężko jest walczyć. Możemy jednak wspomagać leczenie ustalone z lekarzem, spożywając przetwory z malin (jeśli chodzi o spożywanie nalewki, należy to robić z umiarem i po konsultacji z lekarzem). Owoce malin wykazują korzystne działanie, w postaci hamowania procesu rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów.
5. Nalewka malinowa na trawienie i odchudzanie
O ile nie przesadzimy z ilością cukru, nalewka malinowa może być stosowana na odchudzanie, ponieważ związki w niej zawarte świetnie wspomagają przemianę materii, termogenezę oraz zapobiegają zaparciom. Dodatkowo działają łagodząco, jeśli w układzie pokarmowym występuje stan zapalny.
Malinówka działa też dobrze na problemy żołądkowo-jelitowe – liście malin działają bowiem ściągająco oraz mają zdolność hamowania rozwoju bakterii jelitowych (niekorzystnych), przez co zmniejszają się np. objawy biegunki.
6. Maliny na przeziębienie
Nalewka z malin jest bogata w liczne związki o działaniu przeciwzapalnym, napotnym czy obniżającym gorączkę. Zawiera m.in. kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy, jabłkowy oraz salicylanowy – a te są standardowymi składnikami np. w syropach na kaszel. Z tego powodu uważa się, że nalewka z malin jest świetna na przeziębienie (o ile nie bierzemy jednocześnie leków!). Dodatkowo nalewka malinowa ma właściwość pobudzania gruczołów potowych oraz redukuje gorączkę, a także działa przeciwzapalnie. Ponieważ działanie malinówki na przeziębienie jest tak szerokie, nazywana jest nawet „domową aspiryną”. W celach zdrowotnych należy wypijać ją np. przed snem (aby działanie napotne następowało w nocy). Można też pić ją profilaktycznie (oczywiście z umiarem) w okresie jesienno-zimowym, gdy jest większe ryzyko przeziębienia.
7. Nalewka z malin na bolesne miesiączki
Malinówka zawiera substancje, które powodują rozkurcz mięśni gładkich – w tym m.in. mięśni macicy. Z tego względu wiele kobiet stosuje ją w przypadku bolesnych miesiączek.
Uwaga! Kobiety w ciąży powinny uważać na spożywanie liści malin (są na rynku np. herbaty z liści malin), ponieważ działają one pobudzająco na mięśnie macicy, powodując skurcze, a nawet przyspieszając akcję porodową (mogą powodować szybsze rozwarcie szyjki macicy – są więc niebezpieczne, jeżeli kobieta w ciąży stosuje je przed przewidywanym terminem porodu, ponieważ może dojść do przedwczesnych skurczy porodowych).
Kiedy zbiera się owoce do malinowej nalewki?
Malina ma wiele odmian – tak samo jak wiele kolorów owoców możemy spotkać, w przypadku tego gatunku. W zależności od odmiany, maliny mogą być czerwone, różowe, a nawet czarne. Zbiory odbywają się zwykle od drugiej połowy lipca do połowy sierpnia – ale są też odmiany późne, których zbiory odbywają się nawet we wrześniu lub październiku, o ile pogoda w tych miesiącach dopisuje.
Z malin można wykonywać różne przetwory, m.in. kompoty, syropy, nalewki, likiery, sosy oraz dżemy.
Nalewka z malin – 10 przepisów na pyszną malinówkę!
W Internecie można znaleźć wiele przepisów na malinową nalewkę, ale nie wszystkie są sprawdzone. Poniżej zamieszczamy 10 polecanych przepisów z najlepszymi opiniami. To popularna nalewka siostry Anastacji, według przepisu Babci Zosi czy też tradycyjna – na spirytusie lub wódce oraz bardziej urozmaicona – np. z miodem. Zapraszamy do testowania!
1. Tradycyjna nalewka malinowa na spirytusie
Do sporządzenia nalewki malinowej na spirytusie potrzebujesz:
- 1 kg malin,
- 1 litr spirytusu 95%,
- 250 g cukru,
- 1 litr wody.
Przygotowanie: maliny myjemy, osuszamy, układamy do szklanego słoja, po czym zalewamy spirytusem. Naczynie zamykamy i odstawiamy na pełny miesiąc. Następnie zlewamy spirytus, filtrujemy całość i dodajemy cukier oraz wodę, po czym znów odstawiamy – tym razem na tydzień – i przelewamy do docelowych butelek. Nalewka powinna jednak przed spożyciem dojrzewać jeszcze 6 tygodni w ciemnym miejscu.
2. Nalewka malinowa z miodem
Potrzebujemy:
- 1 kg malin,
- 0,5 kg cukru,
- ½ szklanki miodu akacjowego,
- 0,35 ml wódki,
- 0,5 l spirytusu.
Przygotowanie: umyj maliny i ułóż je w słoiku, po czym zasyp cukrem i wlej miód. Następnie dolewamy wódkę i spirytus, całość mieszamy, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę odcedzamy (np. przez pieluszkę tetrową lub gazę), zlewamy do butelek i odstawiamy na ok. 6 miesięcy w ciemne miejsce.
3. Nalewka z malin z ginem
Potrzebujesz:
- 1 kg malin,
- 0,5 kg cukru,
- 0,25 l wody,
- sok z 1 cytryny,
- 0,5 l ginu.
Przygotowanie: do garnka wkładamy maliny i zasypujemy je cukrem oraz zalewamy wodą i sokiem z cytryny. Gotujemy mieszankę i odstawiamy na noc do wystygnięcia. Rano zagotowujemy całość ponownie, ciągle mieszając, po czym odcedzamy i ponownie gotujemy. Póki roztwór jest gorący, dodajemy do niego na koniec gin. Mieszamy, znów odcedzamy i rozlewamy do butelek. Butelki odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
4. Nalewka z malin na wódce
Składniki:
- 1 l soku z owoców malin,
- 0,5 l wódki,
- 0,5 kg cukru.
Przepis jest bardzo prosty. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoju na miesiąc. Po tym czasie całość odcedzamy przez gazę lub pieluszkę tetrową, rozlewamy do butelek i odstawiamy je na pół roku do leżakowania.
5. Wytrawna nalewka z malin
Do sporządzenia wytrawnej nalewki malinowej potrzebujesz:
- 1 kg malin,
- 1 l wódki,
- 1 szklankę wody,
- ½ szklanki cukru.
Przygotowanie: maliny myjemy, zalewamy wódką i odstawiamy w słoju do ciepłego miejsca na około miesiąc. Po tym czasie szykujemy syrop, czyli gotujemy wodę, dodajemy do niej cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie cedzimy przez sitko lub gazę wyciąg malinowo-alkoholowy, dodajemy sporządzony syrop, mieszamy i przelewamy do buteleczek. nalewka jest gotowa po około miesiącu leżakowania.
6. Malinówka wg przepisu babci Zosi
Składniki:
- 0,5 kg malin,
- 1 l spirytusu 70%,
- 1 kg cukru.
Przygotowanie: ta nalewka jest prosta w przyrządzeniu. Najpierw myjemy maliny, dokładnie trzemy je z cukrem i wkładamy do słoja – odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 dni. Po tym czasie wyciąg zalewamy spirytusem, mieszamy i cedzimy całość przez sitko lub gazę (bądź pieluszkę tetrową) i znów odstawiamy – też na kilka dni. Następnie trzeba nalewkę przefiltrować przez bibułkę filtrującą lub filtr do kawy oraz rozlewamy do docelowych buteleczek. Dokładnie je zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 miesiące. Po takim czasie leżakowania warto jeszcze raz przefiltrować nalewkę przez gazę lub filtr.
7. Nalewka z malin wg przepisu siostry Anastazji
Do wykonania malinowej nalewki wg przepisu siostry Anastazji potrzebujesz:
- 1 kg malin,
- 150 g cukru,
- 1 l wódki 48%,
- 250 ml wody,
- 1 laska wanilii.
Przygotowanie: maliny wkładamy do słoja. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i również wkładamy do słoja z malinami. Całość zalewamy alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie wywar filtrujemy przez gazę lub tetrę. Gotujemy osobno syrop z wody i cukru, ostudzamy go, po czym przelewamy do słoja z nalewką i mieszamy. Taki wyciąg rozlewamy do buteleczek i odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc.
8. Wileński przepis na malinówkę
Składniki:
- 2 kg malin,
- 1 l wódki.
To ciekawy przepis, który przywędrował do nas z tradycyjnej, wileńskiej kuchni. Nalewka jest bardzo aromatyczna i potrzebuje 6-miesięcznego leżakowania. Do jej przygotowania potrzebujemy 1 kg dojrzałych malin, które wkładamy do słoika i zalewamy wódką, aby były przykryte. Po upływie jednej doby płyn zlewamy i wyrzucamy owoce. Następnie 1 kg świeżych malin wsypujemy do słoja i zalewamy odlaną wódką, która już jest zabarwiona sokiem malinowym. Owoce maceruje się w wódce kolejną dobę, po czym całość filtrujemy przez gazę. Napój przelewamy do buteleczek i odstawiamy w ciemne miejsce do leżakowania na pół roku.
9. Nalewka z malin na rumie z limonką
- 2 kg malin,
- 0,8 kg cukru,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 l białego rumu,
- 2 plasterki limonki.
Przygotowanie: maliny myjemy, osuszamy, wkładamy do słoika i przesypujemy cukrem, po czym odstawiamy na 3 doby, przy czym każdego dnia należy wstrząsać słojem. Następnie maliny zalewamy spirytusem, wrzucamy plasterki limonki i odstawiamy na tydzień, po czym zlewamy płyn znad malin i zalewamy całość rumem, dokładnie mieszając. Odstawiamy na kolejny tydzień, każdego dnia wstrząsając słojem. Po tym czasie łączymy rum ze spirytusem, filtrujemy całość przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy je na pół roku do leżakowania w ciemne miejsce.
10. Nalewka z malin bez cukru
To przepis dla osób dbających o linię. Nalewka z malin bez cukru powstaje z następujących składników:
- 1 kg malin,
- 0,5 l spirytusu,
- 200 ml wody,
- sól.
Przygotowanie: maliny myjemy, moczymy w wodzie przez 20 minut (woda powinna być zimna i lekko osolona – 1 łyżka stołowa soli na 1 l wody). Po tym czasie maliny płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i przekładamy do słoika oraz zalewamy wodą połączoną ze spirytusem. Słój zamykamy i odstawiamy do ciemnego miejsca na 3 miesiące. Następnie filtrujemy przez gazę lub pieluszkę tetrową i przelewamy do buteleczek.
Nalewka malinowa - TOP przepisy vlogerów
Poniżej przedstawiamy naszym zdaniem najlepsze przepisy na malinówkę, które omawiają popularni vlogerzy w serwisie YouTube. Zapraszamy do oglądania!
Bibliografia
- Sarwa A., „Lecznicze nalewki”, Książka i Wiedza, 2011.
- Baranowska A. i in., Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 406-409.
- Krauze-Baranowska M, Majdan M, Kula M. Owoce maliny właściwej maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych. Post Fitoter 2014, 1: 32-39.
- Panczenko-Kresowska B. Wolne rodniki a żywienie. Wiad Zielar 1997, 10: 7-18.