Co to jest miód manuka? Skąd pochodzi?
Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii – miejsca, które zostało zaludnione najpóźniej ze wszystkich obszarów świata. Nazwa miodu pochodzi od krzewu Manuka, który naturalnie rośnie w Nowej Zelandii. Jest wytwarzany przez tamtejsze pszczoły, które zapylają kwiaty na krzaku Manuka. Wyjątkowość tego krzewu polega m.in. na tym, że zawiera on bardzo silne związki antybakteryjne.
Składniki miodu manuka
Miód manuka posiada dwa wyjątkowe składniki – to właśnie one sprawiają, że jest to miód wyjątkowy i zdecydowanie wyróżniający się na tle innych. Należą do nich:
- nadtlenek wodoru, który jest naturalnym antybiotykiem (występuje on we wszystkich miodach),
- metrhylglyoxal (MG) – to składnik odpowiadający za wiele prozdrowotnych właściwości miodu manuka; miód ten jest o wiele bogatszy w ten związek w porównaniu ze wszystkimi innymi miodami.
Nadtlenek wodoru w miodzie nie jest zbyt stabilny i niestety dochodzi do jego rozkładu w kontakcie z promieniami słonecznymi lub ciepłem. Methylglyoxal z kolei, jest o wiele bardziej stabilny i nie traci tak łatwo swoich właściwości antybakteryjnych. Aby poznać zawartość MG w miodzie manuka (stężenia lecznicze), laboratoria medyczne z Nowej Zelandii przeprowadziły niezależne badania oraz ustaliły wyznacznik, według którego powinno się oceniać wartość danego miodu manuka (wskaźnik UMF). Wskaźnik ten oznacza jednocześnie siłę działania przeciwbakteryjnego miodu manuka, gdyż im większa jest zawartość MG w miodzie, tym mocniejsze są jego właściwości. Zatem kupując miód manuka, zwróć uwagę, jaki ma wskaźnik UMF. Najlepiej szukać miodów, które mają co najmniej 10+ UMF, a optymalnie – nawet 16+ UMF. Istotne jest również pochodzenie miodu – najlepsze są bowiem miody manuka z Nowej Zelandii (mają najlepszą jakość).
Niekiedy, zamiast wskaźnika UMF, na etykiecie widnieje skrót MgO – to także wyznacznik jakości, gdyż informuje o tym, ile znajduje się w produkcie methylglyoxalu. Im wartość jest wyższa, tym miód ma więcej prozdrowotnych właściwości. MgO na poziomie 100+ odpowiada UMF 5+. Z kolei MgO na poziomie 550+ odpowiada UMF 15+.
Miód manuka – 10 niesamowitych zastosowań!
1. Miód manuka w leczeniu infekcji
Miód manuka ma silne właściwości antybakteryjne, w związku z czym może być stosowany zarówno profilaktycznie przed zakażeniami bakteryjnymi, jak i w celu leczenia istniejących już infekcji o takim podłożu. Okazuje się, że już w Starożytności stosowano go do miejscowego leczenia ran i infekcji skórnych. Współcześnie prowadzone badania potwierdziły zasadność takiego wykorzystania miodu manuka, gdyż wykazuje on skuteczność wobec nawet 60 gatunków bakterii.
2. Miód manuka w walce z MRSA
Gronkowiec złocisty oporny na metycylinę (MRSA) – to częsta przyczyna zakażeń wewnątrzszpitalnych. Niestety wykształcony przez drobnoustroje typ oporności oznacza niewrażliwość na wszelkie antybiotyki, takie jak penicyliny czy karbapenemy.
Jak się okazało w badaniach (publikacja w Journal of Applied Bacteriology), miód manuka ma zdolność hamowania rozwoju bakterii powodujących MRSA! Inne badania potwierdziły, że miód ten pomaga antybiotykom o wiele skuteczniej zwalczać bakterie, a co więcej – nawet sprawić, że oporność na antybiotyk będzie odwrócona.
3. Miód manuka w walce z anginą
Miód manuka skutecznie pomaga w walce z anginą, gdyż nie tylko łagodzi ból gardła, ale także leczy podrażnione błony śluzowe i hamuje rozwój bakterii paciorkowca, które są odpowiedzialne za to bolesne zapalenie gardła.
4. Miód manuka na oparzenia i rany skóry
Miód manuka ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Kombinacja ta sprawia, że miód manuka może być doskonałym środkiem do miejscowego leczenia oparzeń oraz uszkodzonej skóry. Co ciekawe, może także być pomocny w leczeniu ran cukrzycowych (to rany o wiele trudniejsze do zagojenia od innych), gdyż skraca czas gojenia.
5. Miód manuka na wrzody żołądka
Helicobacter pylori to bakteria, która w wielu przypadkach jest przyczyną powstawania wrzodów żołądka (uznaje się ją również za częstą przyczynę rozwoju raka żołądka). Badania naukowe dowiodły, że miód manuka zawiera związki, które zwalczają Helicobacter pylori lub przynajmniej osłabiają jej rozwój.
6. Miód manuka na problemy żołądkowe
Często problemy żołądkowe, takie jak bóle brzucha czy utrata apetytu i biegunki, powodowane są przez występowanie nierównowagi bakteryjnej w żołądku oraz jelitach, a także z tego, że jest niski poziom kwasu żołądkowego. W niektórych przypadkach powodem jest przerost bakteryjny jelita cienkiego, który diagnozuje się w przypadku wzrostu liczny bakterii i/lub zmianie rodzaju bakterii, które występują w jelicie cienkim. Wspólnym czynnikiem w tych problemach jest bakteria Clostridium defficile. W badaniach naukowych dowiedziono (w 2013 roku), że miód manuka może leczyć zakażenia, których podłożem jest ta bakteria.
7. Miód manuka na zespół jelita drażliwego i chorobę zapalną jelit
Niestety obecnie nie do końca wiadomo, co jest przyczyną zespołu jelita drażliwego lub choroby zapalnej jelit. Niektórzy naukowcy sugerują jednak, że choroby te mogą być związane z zachwianiem równowagi bakteryjnej w jelitach. W związku z tym faktem, miód manuka może znajdować swoje zastosowanie w leczeniu tych schorzeń, gdyż ma on właściwości zmniejszające stan zapalny w jelitach.
8. Miód manuka na zapalenie dziąseł
Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, miód manuka znajduje także zastosowanie w profilaktyce i poprawie zdrowia zębów oraz dziąseł. W jednym z badań przeprowadzono test z użyciem miodu manuka „do życia”. Uczestnicy testu żuli miód 3 razy dziennie. Okazało się, że po trzech tygodniach zmniejszyła się płytka nazębna, a krwawienia z dziąseł zmniejszyły się średnio o 50%.
9. Miód manuka w profilaktyce przeciwnowotworowej
W badaniach klinicznych dowiedziono, że miód manuka jest skuteczny w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych. Okazało się także, że produkt ten może zwiększać skuteczność tradycyjnego leczenia raka. To jednak badania kliniczne, które wymagają przeprowadzenia kolejnych testów dla potwierdzenia słuszności takiej tezy.
10. Miód manuka w walce z półpaścem
Ponieważ miód manuka ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze, znajduje swoje zastosowanie także w leczeniu miejscowych problemów skórnych – w tym w leczeniu zmian wywołanych półpaścem. Ponadto jedno z badań wykazało, ze miód manuka może nawet zwalczać wirusa powodującego półpaśca.