Czym są superfoods?
Wielu z nas ta modna ostatnio nazwa „superfoods” kojarzy się z egzotycznymi – a nawet lekko snobistycznymi – produktami, takimi jak komosa ryżowa, nasiona chia czy jagody goi. Superfoods wydają się więc być dostępne dla ludzi z zasobnym portfelem. Nic bardziej błędnego.
W poniższym artykule udowodnimy, że możemy po nie sięgać codziennie i nie są to jedynie produkty sprowadzane z odległych zakątków świata. Mogą to być bowiem w większości nasi krajowi znajomi. Patrzą na nas z przydomowych ogródków i działek za miastem. Spotkać możemy ich w warzywniaku za rogiem, a czasem nawet na balkonie. A co najważniejsze – pozytywnie wpływają na zdrowie nasze i naszych dzieci.
Superfoods to żywność, która posiada cenne składniki odżywcze. Jest przede wszystkim nieprzetworzona i pełnowartościowa. Produkty, aby mogły zostać nazwane superfoods, powinny zawierać dużą ilość składników prozdrowotnych takich jak witaminy, minerały czy antyoksydanty. W związku z tym superfoods to wszystko, co najlepsze. Niewątpliwie warto więc podawać je naszym dzieciom.
Lista superfoods dla dzieci
Rozszerzanie diety naszej pociechy to trudne i odpowiedzialne zadanie. To na nas jako rodzicach spoczywa odpowiedzialność za kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych. Nauka jedzenia zdrowych i wartościowych produktów już w pierwszym roku życia dziecka z pewnością zaprocentuje w przyszłości.
Często we wspomnianym zadaniu potrzebujemy ogromnej dawki cierpliwości i wytrwałości. Być może jednak po jakimś czasie doczekamy się sytuacji, w której nasz maluch w czasie obiadu poprosi o dokładkę brukselki. Dodatkowo zapyta, czy do jutrzejszego obiadu podany będzie równie smaczny brokuł lub szpinak…
Poniżej prezentujemy listę superfoods dla dzieci. Produkty te bez problemu znajdziemy w sklepach czy na targach. Wiele z nich gości na naszych talerzach bardzo często, a jednak nie do końca zdajemy sobie sprawę z bogactwa witamin i składników mineralnych, które w sobie kryją.
Przeczytaj także: Piramida Żywienia dla dzieci
Na warzywnym straganie
Wybór warzyw bogatych w wartościowe składniki jest ogromny:
-
zielone warzywa – są niezwykle wartościowe – co nie oznacza oczywiście, że automatycznie najchętniej jedzone przez nasze pociechy; superfoods dla dzieci w tym kolorze warto jednak próbować wprowadzać do ich codziennej diety; powinien więc znaleźć się w niej brokuł czy szpinak; warzywa te są źródłem witamin, cynku i kwasu foliowego;
-
warzywa kapustne, czyli różne odmiany kapusty, a także kalafior – mają właściwości wzmacniające odporność organizmu;
-
rośliny strączkowe – są bogate w białko;
-
ziemniaki – zawierają między innymi potas i witaminę C;
-
bataty – nazywane inaczej słodkimi ziemniakami; mogą stanowić ciekawe urozmaicenie diety malucha; będą z pewnością chętne zjadane dzięki swojemu słodkiemu smakowi; obfitują w błonnik, potas, żelazo oraz witaminy B, C i E;
-
pietruszka – jej natka bogata jest w witaminę C oraz żelazo;
-
pasternak – podobne z wyglądu do pietruszki warzywo również obfituje w witaminę C, a także skrobię, błonnik i antyoksydanty.
W krainie owoców
Wśród kolorowych i słodkich owoców znajdziemy też wiele superfoods dla dzieci:
-
owoce jagodowe, a więc jagody, truskawki, borówki, maliny, jeżyny – są smaczne i kolorowe; kiedy znajdą się na talerzu naszych dzieci będą z pewnością chętnie zjadane; są bogate w witaminy i przeciwutleniacze;
-
gruszki – ten rodzimy owoc bardzo rzadko uczula, a zawiera w sobie między innymi magnez, żelazo, wapń i fosfor;
-
czarna porzeczka – to źródło wielu witamin, w tym głównie witaminy C; owoc ten ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne;
-
awokado – ten egzotyczny owoc jest obecnie bez problemu dostępny w naszych sklepach; warto po niego sięgać ponieważ posiada zdrowe kwasy tłuszczowe, a ponadto wiele witamin, luteinę, kwas foliowy i potas.
Wśród zbóż, nasion i orzechów
Zwróćmy tutaj szczególną uwagę na:
-
kaszę jaglaną – jest z pewnością wyjątkowa wśród pozostałych kasz; pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i wspiera jego odporność; ma także właściwości antydepresyjne i antynowotworowe; to bogactwo między innymi żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku; można podawać ją zarówno w wersji na słodko jak i na słono;
-
siemię lniane – wspaniały superfoods dla dzieci; wartości odżywcze tych drobnych brązowych ziaren są w ostatnich latach odkrywane na nowo; bez wątpienia warto, aby znalazły się one w diecie naszej pociechy; zawierają dużą ilość błonnika, a także kwasów omega-3, żelaza i cynku;
-
płatki owsiane – stanowią źródło błonnika, magnezu i żelaza;
-
orzechy – są źródłem białka, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B i E.
Nabiał
Komponując dietę malucha nie można zapominać o nabiale.
Superfoods dla dzieci to w tym przypadku przede wszystkim jajka. Możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Zdecydowanie warto je podawać, ponieważ są bogate w białko, składniki mineralne i witaminy.
Do diety naszej pociechy warto również włączyć jogurty i kefiry. Są źródłem białka i wapnia, które mają wpływ na prawidłowy rozwój kości. Ponadto wspomagają trawienie.
Mięso i ryby
Mięso dołączone do diety dziecka pomoże dostarczyć mu przede wszystkim aminokwasów, żelaza i białka. Natomiast ryby to najcenniejsze źródło cennych kwasów omega-3.
Zalety wprowadzenia superfoods do codziennej diety dzieci
Superfoods dla dzieci dołączone do codziennej diety przyniosą wiele korzyści. Przede wszystkim maluchy, które będą próbowały ich od najmłodszych lat, poznają ich smak i konsystencję. Ma to ogromne znaczenie w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych w przyszłości.
Wiele produktów z listy superfoods dla dzieci wspomaga ich prawidłowy rozwój, wpływa na pracę mózgu i zdrowe kości. Ponadto niektóre produkty wyjątkowo wzmacniają odporność. Ich spożywanie wspomaga więc zachowanie zdrowia szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Bibliografia
-
B. Baby, P. Antony, R. Vijayan; Antioxidant and anticancer properties of berries; Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(15):2491-2507; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28609132/
-
J. Zhang, P. Li, J. Liu, Y. Wang, A. Zhang, W. Zhao, S. Li, Y. Liu, J. Liu; Nutritional Components of Millet Porridge Cooked by Different Electric Cookers Based on Principal Component and Cluster Analyses; Foods. 2022 Sep; 11(18): 2823; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9498214/
-
S. Réhault-Godbert, N. Guyot, Y, Nys; The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health; Nutrients. 2019 Mar; 11(3): 684; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/