Lista superfoods dla dzieci – warto wprowadzić je do codziennej diety Malucha

Dziecko je obiadek

Superfoods, czyli żywność bogata w wartościowe składniki, nie jest zarezerwowana wyłącznie dla nas – dorosłych. Produkty te powinniśmy wprowadzać również do codziennej diety naszych pociech. Poniżej przedstawiamy listę superfoods dla dzieci.

Czym są superfoods?

Wielu z nas ta modna ostatnio nazwa „superfoods” kojarzy się z egzotycznymi – a nawet lekko snobistycznymi – produktami, takimi jak komosa ryżowa, nasiona chia czy jagody goi. Superfoods wydają się więc być dostępne dla ludzi z zasobnym portfelem. Nic bardziej błędnego.

W poniższym artykule udowodnimy, że możemy po nie sięgać codziennie i nie są to jedynie produkty sprowadzane z odległych zakątków świata. Mogą to być bowiem w większości nasi krajowi znajomi. Patrzą na nas z przydomowych ogródków i działek za miastem. Spotkać możemy ich w warzywniaku za rogiem, a czasem nawet na balkonie. A co najważniejsze – pozytywnie wpływają na zdrowie nasze i naszych dzieci.

Superfoods to żywność, która posiada cenne składniki odżywcze. Jest przede wszystkim nieprzetworzona i pełnowartościowa. Produkty, aby mogły zostać nazwane superfoods, powinny zawierać dużą ilość składników prozdrowotnych takich jak witaminy, minerały czy antyoksydanty. W związku z tym superfoods to wszystko, co najlepsze. Niewątpliwie warto więc podawać je naszym dzieciom.

Lista superfoods dla dzieci

Rozszerzanie diety naszej pociechy to trudne i odpowiedzialne zadanie. To na nas jako rodzicach spoczywa odpowiedzialność za kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych. Nauka jedzenia zdrowych i wartościowych produktów już w pierwszym roku życia dziecka z pewnością zaprocentuje w przyszłości.

Często we wspomnianym zadaniu potrzebujemy ogromnej dawki cierpliwości i wytrwałości. Być może jednak po jakimś czasie doczekamy się sytuacji, w której nasz maluch w czasie obiadu poprosi o dokładkę brukselki. Dodatkowo zapyta, czy do jutrzejszego obiadu podany będzie równie smaczny brokuł lub szpinak…

Poniżej prezentujemy listę superfoods dla dzieci. Produkty te bez problemu znajdziemy w sklepach czy na targach. Wiele z nich gości na naszych talerzach bardzo często, a jednak nie do końca zdajemy sobie sprawę z bogactwa witamin i składników mineralnych, które w sobie kryją.

Przeczytaj także: Piramida Żywienia dla dzieci

Na warzywnym straganie

Wybór warzyw bogatych w wartościowe składniki jest ogromny:

  • zielone warzywa – są niezwykle wartościowe – co nie oznacza oczywiście, że automatycznie najchętniej jedzone przez nasze pociechy; superfoods dla dzieci w tym kolorze warto jednak próbować wprowadzać do ich codziennej diety; powinien więc znaleźć się w niej brokuł czy szpinak; warzywa te są źródłem witamin, cynku i kwasu foliowego;

  • warzywa kapustne, czyli różne odmiany kapusty, a także kalafior – mają właściwości wzmacniające odporność organizmu;

  • rośliny strączkowe – są bogate w białko;

  • ziemniaki – zawierają między innymi potas i witaminę C;

  • bataty – nazywane inaczej słodkimi ziemniakami; mogą stanowić ciekawe urozmaicenie diety malucha; będą z pewnością chętne zjadane dzięki swojemu słodkiemu smakowi; obfitują w błonnik, potas, żelazo oraz witaminy B, C i E;

  • pietruszka – jej natka bogata jest w witaminę C oraz żelazo;

  • pasternak – podobne z wyglądu do pietruszki warzywo również obfituje w witaminę C, a także skrobię, błonnik i antyoksydanty.

W krainie owoców

Wśród kolorowych i słodkich owoców znajdziemy też wiele superfoods dla dzieci:

  • owoce jagodowe, a więc jagody, truskawki, borówki, maliny, jeżyny – są smaczne i kolorowe; kiedy znajdą się na talerzu naszych dzieci będą z pewnością chętnie zjadane; są bogate w witaminy i przeciwutleniacze;

  • gruszki – ten rodzimy owoc bardzo rzadko uczula, a zawiera w sobie między innymi magnez, żelazo, wapń i fosfor;

  • czarna porzeczka – to źródło wielu witamin, w tym głównie witaminy C; owoc ten ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne;

  • awokado – ten egzotyczny owoc jest obecnie bez problemu dostępny w naszych sklepach; warto po niego sięgać ponieważ posiada zdrowe kwasy tłuszczowe, a ponadto wiele witamin, luteinę, kwas foliowy i potas.

Wśród zbóż, nasion i orzechów

Zwróćmy tutaj szczególną uwagę na:

  • kaszę jaglaną – jest z pewnością wyjątkowa wśród pozostałych kasz; pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i wspiera jego odporność; ma także właściwości antydepresyjne i antynowotworowe; to bogactwo między innymi żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku; można podawać ją zarówno w wersji na słodko jak i na słono;

  • siemię lniane – wspaniały superfoods dla dzieci; wartości odżywcze tych drobnych brązowych ziaren są w ostatnich latach odkrywane na nowo; bez wątpienia warto, aby znalazły się one w diecie naszej pociechy; zawierają dużą ilość błonnika, a także kwasów omega-3, żelaza i cynku;

  • płatki owsiane – stanowią źródło błonnika, magnezu i żelaza;

  • orzechy – są źródłem białka, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B i E.

Nabiał

Komponując dietę malucha nie można zapominać o nabiale.

Superfoods dla dzieci to w tym przypadku przede wszystkim jajka. Możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Zdecydowanie warto je podawać, ponieważ są bogate w białko, składniki mineralne i witaminy.

Do diety naszej pociechy warto również włączyć jogurty i kefiry. Są źródłem białka i wapnia, które mają wpływ na prawidłowy rozwój kości. Ponadto wspomagają trawienie.

Mięso i ryby

Mięso dołączone do diety dziecka pomoże dostarczyć mu przede wszystkim aminokwasów, żelaza i białka. Natomiast ryby to najcenniejsze źródło cennych kwasów omega-3.

Zalety wprowadzenia superfoods do codziennej diety dzieci

Superfoods dla dzieci dołączone do codziennej diety przyniosą wiele korzyści. Przede wszystkim maluchy, które będą próbowały ich od najmłodszych lat, poznają ich smak i konsystencję. Ma to ogromne znaczenie w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych w przyszłości.

Wiele produktów z listy superfoods dla dzieci wspomaga ich prawidłowy rozwój, wpływa na pracę mózgu i zdrowe kości. Ponadto niektóre produkty wyjątkowo wzmacniają odporność. Ich spożywanie wspomaga więc zachowanie zdrowia szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Bibliografia