Superfoods – co to jest?
Żywność naturalna i nieprzetworzona coraz częściej określana jest jako superfoods. Według niektórych źródeł „super żywność” to jedynie chwyt marketingowy, który ma przekonać konsumentów do wybierania zdrowszych produktów. Jaka jest prawda? Superfoods pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ponieważ są źródłem prozdrowotnych składników odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że ta grupa żywności nie została oficjalnie zaakceptowana przez środowisko naukowe.
Produkty spożywcze i rośliny były od wieków wykorzystywane w roli naturalnych leków na wszelkiego rodzaju choroby i dolegliwości. Dzięki dużej zawartości substancji odżywczych stanowiły także ważny składnik codziennej diety. Bazując na tej wiedzy w 1998 roku Aaron Moss po raz pierwszy użył sformułowania superfoods, które współcześnie staje się coraz bardziej popularne.
Superfoods jako chwyt marketingowy
Poprzez zwiększony rozwój rynku międzynarodowego mamy stały dostęp do zagranicznych produktów. To właśnie egzotyczne warzywa i owoce przede wszystkim określane są jako superfoods. Przez to wielu konsumentów nie wie, że nasze rodzime produkty również należą do grupy „super żywności”. Chwyt marketingowy jest zatem korzystny zwłaszcza dla zagranicznych producentów. Jego pozytywną stroną jest natomiast fakt, że jesteśmy zachęcani do spożywania większej ilości zdrowej żywności, takiej jak owoce i warzywa.
Jak superfoods oddziałują na organizm?
Superfoods charakteryzują się zawartością ważnych składników odżywczych: przeciwutleniaczy, witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu żywność chroni nas przed negatywnym wpływem wolnych rodników oraz usuwa z naszego organizmu toksyny i zbędne produkty przemiany materii. Błonnik pokarmowy pobudza do pracy układ pokarmowy oraz zapobiega zaparciom.
Superfoods oddziałują również na układ krwionośnym – usprawniając krążenie krwi – oraz na układ nerwowy i immunologiczny.
Przykłady superfoods
Do grupy produktów superfoods należą nie tylko wspomniane wyżej warzywa i owoce. Warto wiedzieć, że również orzechy, nasiona oraz ryby w pozytywny sposób oddziałują na nasz organizm. Poniżej prezentujemy przykłady „super żywności”.
Zielone warzywa
Zielone warzywa są źródłem: antyoksydantów, witamin z grupy B, witaminy A, witaminy C, witaminy K, magnezu, żelaza, wapnia, potasu oraz błonnika pokarmowego. Dodatkowo cechują się małą zawartością kalorii i sprawiają, że po posiłku odczuwamy sytość. Do grona superfoods należą: różne rodzaje sałaty, szpinak, kapusta, brokuły, pietruszka, rzeżucha, botwinka, jarmuż.
Owoce
Na sklepowych półkach znajdziemy wiele owoców, które określane są jako superfoods. Posiadają antyoksydanty – polifenole, witaminy, składniki mineralne i błonnik. Po jakie owoce sięgać? Zalecane są rodzime jabłka, truskawki i śliwki, ale również egzotyczne grejpfruty, granaty, melony, ananasy i mango.
Orzechy
Orzechy są ważnym dodatkiem do odpowiednio zbilansowanej diety. Stanowią źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów, witamin i białka. Możemy je spożywać samodzielnie, w formie przekąski, a także dodawać do wielu potraw.
Orzechy mają natomiast dwie wady – kaloryczność oraz zawartość kwasów tłuszczowych omega-6. Spożywanie ich nadmiernych ilości może skutkować podwyższonym ryzykiem nadwagi i otyłości. Mimo wszystko, stosowane z umiarem, powinny się znaleźć w naszym jadłospisie.
Za najzdrowsze rodzaje uchodzą: orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie.
Nasiona i pestki
Nasiona i pestki również stanowią źródło kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Największą popularnością cieszą się nasiona chia, które wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i pozytywnie wpływają na procesy trawienne. Zalecane są także: pestki słonecznika, pestki dyni, nasiona sezamu oraz siemię lniane.
Ryby
Ryby, zwłaszcza te tłuste, powinny stanowić stały element naszej diety. Zawierają one kwasy omega-3, które m.in. zapobiegają chorobom serca.