Siemię lniane – charakterystyka i właściwości
Siemię lniane to nazwa ziaren lnu zwyczajnego, które używane są jako środek leczniczy w medycynie naturalnej. Są to nasiona o podłużnym kształcie i wielkości 2-4 mm.
Wyróżnia się dwa rodzaje siemienia lnianego:
-
brązowe – częściej spotykane i tańsze;
-
złociste – nazywane inaczej budwigowym; jest trochę droższe od siemienia brązowego, ale jednocześnie zawiera więcej składników odżywczych; jest też bardziej polecane dzieciom ze względu na swój delikatniejszy smak.
Siemię lniane zalicza się do tak zwanych superfoods, czyli nieprzetworzonej żywności, która jest naturalna i bogata w składniki odżywcze. Pojęcia tego nie znały nasze prababcie i babcie, znały za to wartość tych niepozornych ziaren i wykorzystywały je, aby wspomóc swoje zdrowie i urodę. Współcześnie ich walory odkrywamy na nowo. Doceniamy ich dostępność i przekonujemy się o wszechstronności zastosowania. Zachwyceni możliwościami, które dają, niejednokrotnie na ich rzecz porzucamy tak popularne jeszcze niedawno nasiona chia.
Siemię lniane dostępne jest jako całe ziarna lub w postaci mielonej. Bardziej polecane jest siemię w ziarnach, które należy zmielić bezpośrednio przed spożyciem. Dzięki temu zachowuje ono więcej składników odżywczych. Tych natomiast w maleńkich ziarnach nie brakuje. Warto wymienić przede wszystkim:
-
kwasy tłuszczowe omega-3,
-
magnez,
-
cynk,
-
żelazo,
-
wapń,
-
witamina E,
-
witamina B6.
Siemię lniane dla dziecka – czy warto?
W czym może pomóc?
Siemię lniane, dzięki bogactwu składników i swoim licznym właściwościom, stanowi wartościowe uzupełnienie diety zarówno dorosłych jak i dzieci. Ponadto w przypadku tych ostatnich wspomaga ich prawidłowy rozwój i sprawdza się w wielu sytuacjach.
Siemię lniane dla dziecka będzie dobrym wyborem, ponieważ:
-
stanowi źródło kwasów tłuszczowych omega-3; zawiera ich niemal tak samo dużo jak ryby, które nie zawsze są przecież najbardziej wymarzonym przez maluchy obiadem; wspomniane kwasy odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i serca;
-
pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i cukru we krwi;
-
wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego i jelit, a to dzięki dużej zawartości błonnika;
-
stanowi naturalną pomoc dla organizmu w czasie przeziębienia, suchego kaszlu, bólu gardła;
-
jest środkiem na zgagę;
-
pomaga w stanach zapalnych skóry, w tym między innymi przy odparzeniach oraz w Atopowym Zapaleniu Skóry.
Od kiedy siemię lniane dla dziecka?
Niewątpliwą zaletą siemienia lnianego jest jego dostępność oraz niska cena. Siemię lniane można podawać dzieciom w dostosowanej do ich wieku dawce i formie. Można włączyć je do diety malucha, który ukończył pół roku. Warto zacząć od jednej łyżeczki i stopniowo wraz z wiekiem dziecka zwiększać dawkę do dwóch czy trzech łyżeczek. W razie wątpliwości zawsze można skonsultować się z lekarzem.
Warto wiedzieć, że pozytywne skutki włączenia do diety siemienia lnianego występują po jego dłuższym i regularnym stosowaniu.
Należy ponadto pamiętać, aby nie przekraczać zalecanych dawek, ponieważ siemię lniane dla dziecka w nadmiarze może zaszkodzić lub wywołać reakcje alergiczne. W niektórych sytuacjach może przyczynić się do problemów małego brzuszka i wywoływać jego bóle, a ponadto nudności, gazy i wzdęcia. Wszystko to przez bogactwo błonnika, który w zbyt dużych ilościach może jednak zaszkodzić niemowlętom. Z tego powodu włączenie siemienia lnianego do diety najmniejszych dzieci warto zawsze skonsultować z pediatrą, który podpowie w jaki sposób i w jakiej ilości można je podawać.
Siemię lniane dla dziecka – sposoby podania
Najmniejszym dzieciom, które nie potrafią jeszcze gryźć, najlepiej podawać siemię lniane w płynnej lub ewentualnie półpłynnej postaci.
Siemię lniane dla dziecka łatwo podać na przykład jako wywar. Należy wówczas 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego zalać szklanką gorącej wody. Tak przygotowany wywar można dać dziecku po ostudzeniu. Warto również z siemienia lnianego przyrządzić kisiel. Trzeba wówczas gotować łyżkę siemienia lnianego w szklance wody przez około 10 minut. Po odcedzeniu i ostudzeniu kisiel jest gotowy do spożycia.
Zmielone ziarna siemienia lnianego można też bez problemu dodać do kaszy, owsianki czy jogurtu. Starszym dzieciom warto siemieniem lnianym posypać kanapki oraz sałatki, a także dodać do domowych ciast i ciasteczek oraz do panierki do mięsa.
Siemię lniane można wykorzystywać też w pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt i starszych dzieci. Przygotowany z siemienia lnianego kisiel dodany do kąpieli pomoże na zaczerwienienia, wysypki, odparzenia i ukoi swędzącą skórę.