Spirulina - wyjątkowy skład kwalifikujący do superfoods
Spirulina zawiera średnio 60% białka oraz 8% tłuszczu. W składzie posiada także takie substancje, jak:
- nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas ɤ-linolenowy ok. 1080 mg/100g produktu),
- kwasy DHA i EPA,
- β-karotenen, żelazo, potas, mangan, miedź i sód,
- wiele witamin, m.in. B, C, E, K.
Spirulina zaliczana jest do superfoods, ponieważ dostarcza bardzo dużych ilości wielu ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Ma swoim składzie np. dużo żelaza. Dla osób, które odżywiają się zgodnie z filozofia wegetarianizmu lub weganizmu, spirulina może być ważnym źródeł składników odżywczych koniecznych w codziennej diecie. Obecnie trwają również badania nad możliwościami zastosowania spiruliny w krajach rozwijających się, aby poprawić stan zdrowia niedożywionych dzieci.
Jakie składniki odżywcze ma spirulina i w jakich ilościach?
Poniżej przedstawiamy zawartość składników odżywczych w spirulinie (w kolejności alfabetycznej, wybrane składniki) oraz ich porównanie do norm doborowych, zgodnych z zapotrzebowaniem na dany składnik u osoby dorosłej od 19 do 39 roku życia.
Spirulina - jakie ma działanie na organizm człowieka?
Według wielu badań, spirulina wpływa bardzo pozytywnie na gospodarkę węglowodanową organizmu, a także na gospodarkę lipidową. Do podstawowych jej właściwości zalicza się m.in. obniżanie stężenia cholesterolu całkowitego we krwi, złego cholesterolu LDL, a także negatywnych dla zdrowia trójglicerydów. Co ważne, stężenie dobrego cholesterolu HDL zwiększa się, dzięki spirulinie oraz prawdopodobnie jest też obniżanie stężenie glukozy we krwi (stężenie glukozy we krwi obniżają także produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym). Spirulina ponadto wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne - może więc być stosowana w profilaktyce wielu poważnych chorób.
W badaniach naukowych nadal szuka się możliwości zastosowania spiruliny w różnych chorobach występujących raczej przewlekle, np. w nadciśnieniu tętniczym czy cukrzycy typu 2. Bada się również jej wpływ na leczenie anemii oraz niedożywienia, a nawet w działaniu przeciwnowotworowym. Jednak obecnie nie można jednoznacznie powiedzieć, że wpływa na wymienione dolegliwości, ponieważ nadal trwają badania nad jej skutecznością w tych kwestiach.
Badania na zwierzętach natomiast wykazały, że spirulina zmniejsza toksyczność na leki i niektóre metale ciężkie. Na ludziach działanie to może być odmienne, ale z drugiej strony jest dobrą przesłanką, wartą dalszego badania. O ile w Polsce zatrucia metalami ciężkimi nie są powszechnie, o tyle miliony osób w Indiach np. spożywają codziennie ogromne ilości wody pitnej z arsenem! W badaniach wykazano, że spirulina z dodatkiem cynku przyjmowana 2 razy dziennie przez 4 miesiące, zmniejszyła objawy skórne oraz stężenie arsenu we włosach i moczu.
Spirulina ma także duży wpływ na układ immunologiczny człowieka. Badacze przeprowadzają m.in. testy w celu zastosowania spiruliny w leczeniu alergicznego nieżytu nosa - okazało się bowiem, że hamując wyrzut histaminy, działa przeciwzapalnie. Według naukowców, spirulina może ponadto wpływać na poprawienie funkcji układu odpornościowego, dzięki działaniu uzupełniającemu składniki odżywcze. Co więcej, prawdopodobnie spirulina wpływa na skład mikroflory jelitowej, zwiększając ilość bakterii Lactobacillus.
Kosmetyka również nie jest obojętna dla wyjątkowych właściwości spiruliny. Producenci coraz częściej dodają ją do produktów przeznaczonych dla cery problematycznej i trądzikowej. A dzięki wielu składnikom odżywczym, minerałom i witaminom w składzie, może być stosowana w celu poprawy kondycji włosów oraz skóry. Stosując ją regularnie, można zauważyć wyraźne efekty!
Spirulina na odchudzanie, otyłość i insulinooporność?
Badania wykazały, że spożywanie spiruliny wpływa na obniżenie masy ciała u osób z otyłością lub dużą nadwagą (u osób dorosłych z BMI powyżej 30). Jaki konkretnie wpływ i w jakich warunkach? Badanie przeprowadzono na grupie osób dorosłych z otyłością, którym nakazano przyjmować 500 mg spiruliny przez 12 tygodni. Skutkowało to obniżeniem masy ciała, obniżeniem łaknienia, a także zmniejszeniem obwodu talii.
Otyłość nie od dziś wiąże się z insulinooporność, więc także w tym akapicie poruszymy kwestię spiruliny i tego schorzenia. W innych badaniach testowano wpływ spiruliny na obniżenie glukozy po posiłku, obniżenie stężeń cholesterolu i glicerydów. Okazało się, że przyjmowanie 2g spiruliny na dobę przez 8 tygodni sprawiło, że zmniejszyła się glikemia poposiłkowa oraz poprawił się profil lipidowy (obniżenie cholesterolu całkowitego, LDL oraz trójglicerydów).
Spirulina - czy warto stosować taką suplementację?
Ponieważ skład spiruliny jest bardzo bogaty, jak najbardziej warto stosować taką suplementację. Jednak przed rozpoczęciem wspomagania organizmu suplementami, zalecamy konsultację z lekarzem prowadzącym - zwłaszcza osobom, które zmagają się z chorobami przewlekłymi lub mające słaby stan zdrowia. W przypadku stosowania spiruliny w formie sproszkowanej, mamy do czynienia nie z suplementem, a z żywnością (tak kwalifikuje się sproszkowaną spirulinę) - wówczas może ona stanowić cenny dodatek w kuchni do koktajli czy potraw, zwłaszcza u sportowców i innych osób, które mają wyższe zapotrzebowanie na energię i wartości odżywcze.
Spirulina - dawkowanie
Jak dotąd, niestety nie zostało ustalone konkretne dawkowanie spiruliny, które byłoby optymalne, dlatego najlepiej skonsultować to z lekarzem lub zastosować się do zaleceń znajdujących się na etykiecie lub ulotce.
Spirulina - jakie tabletki? RANKING SUPLEMENTÓW
W Polsce spirulinę można kupić w formie sproszkowanej (jest suszona) jako żywność lub w formie suplementu w postaci tabletek lub kapsułek. Na rynku pojawiają się także produkty spożywcze, które zawierają w składzie spirulinę, np. batony czy napoje, ale w niniejszym rankingu skupimy się na formie suplementów lub proszków, po które sięgamy najczęściej. Poniższy ranking przedstawia najlepsze naszym zdaniem preparaty ze spiruliną dostępne na rynku - to zarówno proszki, jak i tabletki i kapsułki. Kolejność jest losowa.
Swanson spirulina, 180 tabletek, 500 mg, cena 32,66 zł
W składzie: spirulina, substancja wypełniająca: mikrokrystaliczna celuloza, substancja przeciwzbrylająca: węglan wapnia, substancja wiążąca: kwasy tłuszczowe, stabilizator: sól sodowa karboksymetylocelulozy.
Dawkowanie: 2 tabletki 1 do 2 razy dziennie.
Spirulina Solgar, 100 tabletek, 750 mg, cena 76,99 zł
W składzie: spirulina, guma celulozowa; substancje przeciwzbrylające: roślinny kwas stearynowy, dwutlenek krzemu, roślinne sole magnezowe kwasów tłuszczowych; substancje wypełniające: guma guar, mannitol, kwas cytrynowy.
Dawkowanie: 4 tabletki dziennie.
Spirulina Pacifica hawajska, Kenay, 180 tabletek, 500 mg, cena 47 zł
W składzie: alga Spirulina Pacifica, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, inulina z cykorii, stearynian magnezu.
Dawkowanie: 6 tabletek dziennie.
Spirulina BIO, My Vita Silver Pure, proszek, 100 mg, cena 34 zł
W składzie: spirulina bio pochodząca z kontrolowanych upraw ekologicznych, hydroksypropylometyloceluloza (otoczka z celulozy roślinnej).
Dawkowanie: 2 razy dziennie 1 płaska łyżeczka.
Spirulina hawajska Oleofarm, 90 kapsułek, cena 30,98 zł
W składzie: sproszkowana spirulina, hydroksypropylometyloceluloza (składnik otoczki), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
Dawkowanie: 3 kapsułki dziennie.
Spirulina hawajska w proszku 250 g, Słodkie Zdrowie, cena 13, 80 zł
W składzie: Spirulina 100%
Dawkowanie: 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie.
Spirulina sproszkowana Diet Food Eko 200 g, cena 31,99 zł
W składzie: Spirulina 100%
Dawkowanie: 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie.
Spirulina w proszku (glony) BioPlanet, 200 g, cena 22,79 zł
W składzie: Spirulina 100%
Dawkowanie: 1 łyżeczka dziennie.
Spirulina hawajska - algi mielone NatVita, 250 g, 106 zł
W składzie: Spirulina hawajska 100%
Dawkowanie: 1 łyżeczka dziennie.
Spirulina na odchudzanie proszek 400g, Agnex, cena 29,90 zł
W składzie: Spirulina hawajska 100%
Dawkowanie: 2-3 łyżeczki dziennie.
Źródła naukowe artykułu
- Gumiela E, Szulińska M, Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013.
- Ekiert K, Dochniak M. Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek? 2015.
- Jarosz M., Normy Żywienia dla Populacji Polskiej. Instytut Żywności i Żywienia 2017.