Sok z malin dla dziecka - właściwości zdrowotne i odżywcze
Sok z malin ma wiele korzystnych właściwości dla organizmu dziecka. Działa napotnie, lekko obniża gorączkę, zabija bakterie. Po sok z malin warto również sięgać nie tylko przy przeziębieniach, ale i przez cały rok, ponieważ zawiera szereg cennych substancji, m.in.:
- minerały (potas, magnez, wapń, żelazo, miedź),
- przeciwutleniacze (kwas ferulowy, beta sitosterol),
- witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, E),
- garbniki,
- pektyny i kwasy organiczne.
Taki skład sprawia, że sok malinowy wzmacnia układ odpornościowy dziecka, poprawia pracę układu krwionośnego, pokarmowego i nerwowego.
Sok z malin dla niemowlaka - od kiedy podawać?
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami, sok z malin nie powinien być podawany niemowlętom do ukończonego 12. miesiąca życia - do tego czasu wskazanym napojem jest woda. Później można podawać sok z malin, ale nie powinien on zawierać cukru, także najlepiej przyrządzić go samodzielnie w domu. Wcześniej dopuszczalne jest jednak wdrażanie do diety dziecka samych malin, nie w postaci soku, ale jako owoc, gdy Maluch ukończy 6. miesiąc życia.
Jak podawać sok malinowy małemu dziecku?
Sok z malin można podać dziecku na łyżeczce lub na kilka innych sposobów, m.in. jako:
- dodatek do wody,
- dodatek do naleśników,
- dodatek do herbatki.
Ile soku malinowego można podać dziecku?
Jeśli dziecko nie jadło nigdy malin, rozpocznij podawanie soku od naprawdę niewielkich ilości, np. 1/2 łyżeczki. Obserwuj Malucha pod kątem ewentualnej reakcji alergicznej. Jeśli wszystko jest w porządku, możesz nieco zwiększać porcje każdego tygodnia. Sok możesz tez podawać jako mus, czyli przecier z malin - wówczas raczej nie przekraczaj dziennej porcji 150 g.
Czy sok z malin może uczulić dziecko?
Maliny są owocami pestkowymi, zatem mogą uczulać, podobnie jak i sok z malin. Nie ma jednak wiarygodnych źródeł naukowych potwierdzających to, że późne podawanie produktów uczulających chroni przed rozwojem alergii, zatem warto wprowadzać nowe produkty do diety dziecka, ale uważnie je obserwować i zwiększać ilości bardzo stopniowo. Objawem ewentualnej reakcji alergicznej jest:
- wysypka na ciele,
- bóle brzucha,
- biegunka,
- świąd skóry.
Jeśli zauważysz niepokojące objawy, zgłoś się niezwłocznie do lekarza i wycofaj produkt z diety dziecka. Należy przy tym pamiętać, że podawanie malin trzeba skonsultować z lekarzem, jeśli wcześniej doszło u Malucha do reakcji alergicznej po kontakcie z innym pokarmem.
Przepisy na sok z malin bez cukru dla dziecka
Cukier w diecie dziecka nie jest wskazany, dlatego poniżej przedstawię wyłącznie przepisy na bardzo zdrowy sok malinowy dla dzieci bez dodatku grama cukru. To świetne, proste przepisy, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem malin przez cały rok. Jeśli chcecie jednak nieco osłodzić smak przetworów bez cukru, możecie dodać nieco miodu, ale dopiero w momencie podania Maluchowi, a nie do słoików.
Do każdego przepisu maliny trzeba odpowiednio przygotować. Wybieramy tylko zdrowe, dojrzałe i nieuszkodzone owoce. Opłukujemy maliny czystą i zimną wodą.
Przepis nr 1: tradycyjny sok z malin dla dziecka
To tradycyjny przepis na sok z malin dla dziecka. Potrzebujemy do niego ok. 1 kg świeżych malin. Przygotowane maliny umieszczamy w emaliowanym naczyniu i rozgniatamy drewnianą pałką. Następnie wyciskamy sok przez pieluszkę tetrową do garnka emaliowanego i podgrzewamy do temperatury ok. 85 st. C. Po uzyskaniu takiej temperatury, utrzymujemy ja jeszcze przez ok. 5 minut. Gorący sok następnie rozlewamy do wyparzonych butelek i słoików, brzegi wycieramy, zakręcamy. Wstawiamy do rondla z wodą o temperaturze ok. 60 st. C i przykrywamy pokrywką. Gdy woda zacznie falować, czekamy jeszcze ok. 15 minut.
Przepis nr 2: łagodny sok malinowy dla dziecka
Do przygotowania soku potrzebujemy malin i wody. Na każdy kilogram owoców należy założyć ok. 500 g wody. Wyciśnij ręcznie sok z owoców przez drobne sitko do garnka z wodą. Następnie podgrzewaj całość na wolnym ogniu do temp. ok. 60 st. C i utrzymuj w takiej temperaturze ok. 5 minut. Kolejny krok to przelanie gorącego soku do słoików, zamknięcie ich i pasteryzacja w wodzie z temperaturą ok. 100 st. C (na dno garnka do pasteryzacji daj ściereczkę). Gdy woda zacznie falować, odlicz ok. 10 minut i odstaw słoiki do góry dnem.