Sok z aronii – bogactwo witamin i minerałów
Sok z aronii obfituje w witaminy, minerały i ważne przeciwutleniacze. Z tego powodu doskonale chroni nas przed infekcjami, przeziębieniem, bakteriami, wirusami czy wolnymi rodnikami – w tym także hamując rozwój komórek rakowych. Dodatkowo ma silne działanie profilaktyczne przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, jak np. miażdżyca. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, sprawdź nasz artykuł o właściwościach leczniczych owoców aronii.
Sok z aronii ma kolor ciemnoczerwony. Owoce do jego przygotowania zbiera się jesienią. Niestety są one w postaci surowej gorzkie, więc aby sok z aronii był słodki (nie miał goryczki i nie był cierpki), owoce należy przed przetwarzaniem przemrozić ok. 48 godzin.
Właściwości lecznicze aronii – działanie
Sok z aronii słynie głównie z właściwości przeciwutleniających oraz jako środek zaradczy przeciwko schorzeniom oczu (np. zaćmie). Swoje cenne właściwości zawdzięcza głównie obecności witaminy P (która stanowi bioflawonoid), która odpowiada m.in. za ochronę naszego organizmu przed przeróżnymi bakteriami, grzybami czy wirusami, a także przed szkodliwym działaniem promieni UV pochodzących ze słońca. Dzięki zawarto witaminy P w aronii, sok z tych owoców wpływa bardzo korzystnie na cały układ odpornościowy. Dodatkowo w aronii znajdują się także silne przeciwutleniacze, które również wzmacniają naszą odporność (hamują rozwój wolnych rodników), przeciwdziałają procesom starzenia oraz działają przeciwnowotworowo.
Ogólnie skład owoców aronii sprawia, że jest ona bardzo skutecznym, domowym lekarstwem na wiele dolegliwości, ponieważ zawiera doskonałą kompozycję witamin i minerałów. Np. bioflawonoidy poprawiają wchłanianie witaminy C (która znajduje się w aronii). Ta z kolei działając efektywniej, poprawia wchłanianie obecnej w owocach aronii witaminy E. A warto wiedzieć, że witaminy te również zaliczą się do substancji przeciwutleniających, chroniąc nasze komórki przed degeneracją i nowotworami. Mikro- i makroelementy natomiast (miedź, wapń, żelazo, mangan, jod, molibden czy bor), zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszych narządów – a składników tych znajdziemy w aronii bardzo dużo. Dodatkowo zawiera ona cynk, niacynę, potas, sód czy ryboflawinę i tiaminę.
Na co pomaga sok z aronii? Na co go stosować?
Sok z aronii przede wszystkim podnosi odporność naszego organizmu. Po drugie, obecna w owocach aronii rutyna oraz antocyjany, wzmacniają naczynia krwionośne, uszczelniają je i polepszają przepustowość – co działa na korzyść w przypadku nadciśnienia tętniczego, żylaków, zakrzepicy żylnej czy rozwijającej się miażdżycy. Dodatkowo antocyjany zmniejszają utlenianie się lipidów, a co za tym idzie – obniżają poziom złego cholesterolu.
Sok z aronii może być stosowany przez wszystkich, ale szczególnie poleca się go osobom, które mają problemy z narządem wzroku. Może bowiem regenerować siatkówkę, poprawiając jakość widzenia. Opóźnia także rozwój chorób oczu, takich jak zaćma czy zanik plamki żółtej.
Sok z aronii doskonale nadaje się do stosowania podczas diety oczyszczającej (np. owocowo-warzywnego postu dr Dąbrowskiej), ponieważ aronia wspomaga usuwanie toksyn i resztek pokarmowych. Wspiera także pracę trzustki i wątroby. Z tych powodów sok z aronii jest szczególnie zalecany osobom z problemami układu pokarmowego, które miewają np. przewlekłe bóle brzucha, nudności, wzdęcia czy zaparcia, bądź cierpią na zespół jelita drażliwego.
Po sok z aronii powinny też sięgać osoby po chemio- lub radioterapii, ponieważ jest on pełny witamin i minerałów, a także przyspiesza regenerację układu autoimmunologicznego, co jest bardzo ważne podczas tego rodzaju leczenia.
Sok z aronii – przeciwwskazania do stosowania
Kto nie może stosować soku z aronii? Właściwie trudno znaleźć grupę osób, które nie mogłyby go spożywać. Mogą go bezpiecznie pić osoby w każdym wieku – zarówno dzieci, osoby starsze, jak i kobiety w ciąży (dzieci muszą mieć ukończony 9 miesiąc życia). Jedynym przeciwwskazaniem do nadmiernego picia soku z aronii może być niskie ciśnienie krwi czy problemy z krzepliwością krwi.
Dawkowanie soku z aronii
Oczywiście naturalne środki mogą być bardzo korzystne dla naszego zdrowia, ale tylko wtedy, gdy zachowamy umiar w ich stosowaniu. Dawka soku z aronii nie powinna przekraczać 50 ml na dobę. Dawkę tę można podzielić na dwie mniejsze. Jeśli jest Ci ciężko wypić stężony sok z aronii ze względu na zbyt intensywny smak, możesz rozcieńczyć go z wodą, albo dodawać jako polewę na naleśniki, placki lub jogurt naturalny. Świetnie nadaje się także do lodów, ciast czy budyniów – dzieci za nim przepadają! Z soku z aronii można także zrobić dżem – wystarczy użyć żelatyny.
Sok z aronii – ile kosztuje?
Sok z aronii możemy kupić lub zrobić samodzielnie. Pamiętajcie jednak, że sok z aronii z półki sklepowej może być pełny sztucznych barwników, polepszaczy i konserwantów – i z pewnością nie zastąpi soku własnej roboty. Jeśli jednak nie macie możliwości zrobienia go samodzielnie, trzeba się liczyć z kosztem ok. 10-15 zł za 0,5 l soku.
Sok z aronii – najlepsze przepisy
Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na smaczny – słodki – sok z aronii. Aby sok był słodki (aby utracił goryczkę), należy owoce przed obróbką przemrozić ok. 2 pełne dni (48 godzin). Dzięki temu stracą cierpkość i staną się o wiele smaczniejsze!
Zobaczcie przepis na sok z aronii z gotowaniem (i z dodatkiem cukru) oraz bez gotowania (i bez cukru!).
Przepis z gotowaniem i cukrem
Składniki:
- 1 kg owoców z aronii (przemrożonych i odszypułkowanych)
- 300 g cukru
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Owoce umyj i rozgnieć – możesz użyć miksera albo tłuczka do ziemniaków. Papkę wrzuć do garnka i dodaj pozostałe składniki z listy. Wszystko wymieszaj, zagotuj ok. 30 minut, a następnie przecedź owoce do wyparzonych słoiczków. Słoiki ustaw na przykrywkach, aby się zapasteryzowały.
Przepis bez gotowania i cukru
Składniki:
- 2 kg owoców aronii
- sok z 1 cytryny
- 0,5 l wody
Przygotowanie:
Owoce myjemy i miksujemy – blenderem lub w sokowirówce. Następnie przekładamy je na gazę lub pieluchę tetrową i przecedzamy, dokładnie dociskając. Do soku dodajemy sok z cytryny. Można też dodać dla osłodzenia miód naturalny. Całość mieszamy i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Świeży sok pasteryzujemy ok. 20-25 minut. Jest idealny do herbaty i deserów!
Dla dorosłych mamy także świetny przepis na nalewkę z aronii - zobaczcie!