Precyzując krystalizator laboratoryjny to płaskie naczynie, stosunek średnicy dna do wysokości ścianek bocznych zlewki wynosi 3:1. Pojemność takiego rodzaju sprzętu waha się w przedziale od 20 ml a 3500 ml. Również krystalizatory dostępne w sprzedaży mogą posiadać wylew oraz mogą nie zawierać wylewu. Średnica tych naczyń laboratoryjnych mieści się w zakresie od 40 mm do 230 mm. Ten rodzaj krystalizatorów wykonane są ze szkła borokrzemowego bądź ze szkła duran. Te naczynka muszą wykazywać wysoką odporność na działanie kwasów, zasad oraz wysokiej temperatury.
Krystalizatory od zastosowanej techniki hodowania kryształów mogą posiadać różnorodną konstrukcję. Ze względu na ten fakt możemy wyróżnić np. krystalizatory z automatyczną termoregulacją, zawierające mieszadła czy też układ utrzymujący zadaną prężności pary rozpuszczalnika.
Wyjaśniając krystalizacja to proces ważny proces chemiczny. Polega na wytworzeniu fazy krystalicznej (kryształów) z fazy stałej (amorficznej), fazy ciekłej czy też fazy gazowej. Krystalizacja to proces egzotermiczny (proces fizyczny, który wytwarza energię, co w związku z tym podnosi temperaturę układu oraz otoczenia). Przeprowadzana jest w celu wyodrębnienia związków chemicznych z roztworu.
Krystalizatory laboratoryjne takie jak https://danlab.pl/nasze-produkty/szklo-laboratoryjne-i-drobny-asortyment-laboratoryjny/naczynia-laboratoryjne/krystalizatory/ nadają się do wielu rodzajów krystalizacji. Możemy w nich przeprowadzić proces chłodzenia, również możemy dodać antyrozpuszczalnik, odparować nadmiar rozpuszczalnika, jak również przeprowadzić reakcję strącenia. Wybór metody zależy w dużej mierze od dostępności sprzętu laboratoryjnego (ilości, wielkości krystalizatorów), a także od celu proces, rozpuszczalności oraz stabilności rozpuszczanej substancji w określonym rozpuszczalniku.
Krystalizacja znajduje się w każdym aspekcie naszego życia. Zaczynając od żywności, leków, paliwa. Możemy się spotkać, z tym że mnóstwo produktów farmaceutycznych oraz agrochemicznych przechodzi przez szereg etapów krystalizacji w okresie ich opracowywania, oraz produkcji. Istotną informacją jest fakt, że takie składniki odżywcze jak laktoza i lizyna to produkty procesu krystalizacji. Natomiast występuje również krystalizacja, która jest procesem niepożądanym (krystalizacja hydratów gazu) i występuje w rurociągach podmorskich. Jest to poważny problem dotyczący bezpieczeństwa dla branż petrochemicznej.
Wpis gościnny